Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit timp de două ore și jumătate despre gestionarea crizei de la Colectiv, în cadrul unei dezbateri de miercuri seara, de la Frontline Club, oferind abia la două săptămâni după tragedie explicații mai lămuritoare pentru necunoscutele care au circulat în această perioadă.
Arafat a acuzat dur pe cei care au răspândit, în presă și pe internet, teoriile conspirației care nu au la bază nicio informație corectă sau uneori logică. El l-a acuzat, fără să îl numească, pe fostul jurnalist Robert Turcescu, cel care a colportat pe Facebook teoria că există cadavre de la Colectiv pe care autoritățile le țin ascunse, apoi că aceste corpuri ar fi ținute în paturi la spitale, pe ventilație. De altfel, Turcescu a postat pe Facebook și fotografii cu cadavre arse în clubul Colectiv, stârnind un val de reacții negative.
„Atâta a trecut prin Facebook (teoria – n.r.), că lumea a început să creadă. Și pun două întrebări simple: ok, avem cadavre ascunse, este foarte grav dacă e așa. Unde sunt familiile? A venit cineva să întrebe unde e copilul meu, că nu l-am găsit? Când am răspuns la asta, același jurnalist iese și zice, nu, de fapt sunt puși pe ventilatoare și o să iasă câte unul, că sunt morți și i-au ascuns în spitale. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru? Că Poliția, Jandarmii, Pompierii, medicii toți sunt complici în a ascunde cadavrele.
În aceeași instanță, toți medicii din spitale au căzut de acord cu cineva nebun să pună pacienți pe ventilatoare, care sunt de fapt decedați și să îi țină acolo. În ambele situații este imposibil. Este una dintre informațiile pe care foarte mulți oameni, la un moment dat, au crezut-o și a început să genereze emoții. Trebuie să vă întrebați de ce, în ce interes, cine e în spatele lor, de ce apar astfel de informații răspândite, care poate că unii oameni care nu au pregătire le cred și imediat se inflamează. Situațiile de urgență au devenit un mijloc de manipulare„, a explicat Raed Arafat.
Arafat nu l-a numit pe Turcescu, deși a fost întrebat dacă de el este vorba. „Este vorba de un jurnalist foarte cunoscut pe Facebook”, a spus oficialul.
Arafat a mai arătat că în fiecare situație de urgență, el și sistemul pe care îl gestionează au fost atacați sistematic, uneori cu teorii „halucinante”. El s-a referit la presupusa înregistrare de la Siutghiol, cu victima care ar fi strigat din apă după ajutor.
„Nu știu de ce fac asta. Dar luați tiparul la 3 situații: Apuseni, Siutghiol și astăzi (Colectiv – n.r.). Intervenția se întâmplă, apar problemele care apar și apar știrile neverificate. După care brusc, paralel, încep chestii halucinante. La Siutghiol apare un film în care cineva urlă, cere ajutor. Apă 2 grade, cineva care a căzut cu elicopterul și care a fost rănit, ascuns sub apă timp de 7 minute. Apoi apare să ceară ajutor la 400 de metri de mal și se înregistrează pe un telefon simplu și are aceeași intensitate vocea lui cu cea a omului cu telefonul. Și mai are puterea să mai urle încă 4 minute și 20 de secunde în apa de 2 grade. Nu știu cine știe ce înseamnă să fii în apă de 2 grade. Înseamnă hipotermie imediată, nu mai poți face nimic, dar să urli cu o voce sănătoasă. Nu există. A apărut asta și a circulat, a circulat. Cine l-a făcut, cum a apărut, nu știu. S-au făcut experimente și s-a văzut că nu era posibil acest lucru. Mergem acum (la Colectiv). Începe chestia cu cadavrele ascunse, o chestie extrem de emoțională. Paralel, încep să apară atacurile împotriva persoanelor, să le distrugi credibilitatea. Ce să înțeleg? Că cineva, undeva, dorește să folosească situațiile emoționale pentru a distruge credibilitatea în sistem și în persoanele din sistem„, a spus Arafat.
„Sunt unii jurnaliști care își fac meseria corect și unii care își fac meseria într-un anumit fel. Mai mult, ce e în spate, nu pot să spun. Acum nu mai trebuie să fii jurnalist la ziar. Scrii pe un blog, ți-l ia cineva, ți-l răspândește și în 2 ore îl citesc zeci de mii de oameni pe Facebook și nici nu mai întreabă cine e sursa. Poate e un interes politic, poate e un interes comercial. Sunt unii care poate nu vor această credibilitate în sistemul de urgență din România, care este ridicată.
În Apuseni, multe din atacuri au fost demontate după aceea. Când în Apuseni avionul în pădure, în ceață, în zăpadă, pe întuneric, a fost găsit în 5 ore jumătate, un coleg din afară a cerut să facem o ședință de lecții învățate la NATO, ca să analizăm scandalul major din România că a fost găsit avionul în 6 zile. Și i s-a zis: ce 6 zile, au fost 5 ore jumate, 6 ore. Și atunci zice el, atunci de ce ați avut scandal? A fost un timp foarte bun. Dar nu așa au fost de părere cei care au atacat luni întregi. Trebuie să înțelegem că nicăieri nu cresc pompierii la colț de stradă”, a mai spus Raed Arafat.
Prietenul lui Claudiu Petre și-a cerut scuze pentru „teoria cadavrelor”
Alin Pândaru, unul dintre prietenii fotografului Claudiu Petre, care a murit în Colectiv, încercând să îi salveze și pe alții, fiind decorat post-mortem pentru eroism alături de toboșarul Adrian Rugină, și-a căutat prietenul mai multe zile pe la morgi, fără să îl găsească. Într-un târziu, corpul lui Claudiu Petre a fost identificat de părinți la INML. Pândaru a vorbit la mai multe televiziuni și ziare, acuzând că autoritățile au ascuns unele cadavre. Acum, el și-a cerut scuze pentru acest lucru.
„A fost real că prietenul meu nu era acolo într-o zi și a doua zi era acolo (la morga INML), dar asta rămâne să stabilim mai încolo. Îmi cer scuze pentru treaba asta. Și eu am alimentat zvonurile astea, pe o chestie pe bune. Nu știu ce s-a întâmplat și cine a făcut greșeala asta cu prietenul meu. Important este ce facem de acum încolo”, a mai spus Alin Pândaru.