Prima pagină » Știri » Raed Arafat explică când se vor face primele achiziții centralizate, la ZF Live

Raed Arafat explică când se vor face primele achiziții centralizate, la ZF Live

Raed Arafat explică când se vor face primele achiziții centralizate, la ZF Live
Read Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătății, a vorbit la emisiunea ZF LIVE despre costurile, calitatea și eficiența sistemului sanitar din România

Read Arafat, secretar de stat în ministerul Sănătății, a vorbit la emisiunea ZF LIVE despre costurile, calitatea și eficiența sistemului sanitar din România.

Reprezentantul MS a spus că alocarea unei sume mai mari de bani bugetului Sănătății, comparativ cu anul trecut nu înseamnă, neapărat, că românii vor beneficia de servicii de calitate sau că nu vor mai lipsi tratamentele din spitale. „Daca ne comparăm cu alte țări, unde media din PIB este de 8%, noi rămânem sub jumătate. Relativ, suma alocată bugetului Sănătății a crescut, dar cu creșterea acestei sume au crescut și anumite cheltuieli, au crescut și cheltuielile pentru anumite medicamente. Cu toate acestea, ne clasăm tot la coada clasamentului în ceea ce privește consumul de medicamente”, a precizat Arafat.

Acesta a mai spus că chiar dacă au intrat banii în sistem, „sistemul a suferit anumite reforme”. „Sitem are mari probleme în privința infrastructurii spitalor, în special la spitalele mari, care preiau majoritatea cazurilor grave. Avem spitale care primesc un pacient pentru care Casa (nr. Casa Națională de Asigurări de Sănătate) decontează 1.000 de euro, dar costul tratamentului poate ajunge și până la 10.000 de euro, iar acest lucru crează arierate”, a mai spus dr. Raed Arafat la ZF LIVE.

Primele achiziții centralizate se vor face în următoarele săptămâni

Pentru că banii sunt limitați, chiar dacă Guvernul a alocat pentru anul 2013 un buget de 4 miliarde de lei pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 1 miliard de lei pentru Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat a spus că intrarea în vigoare a licitațiilor centralizate va ajuta la prevenirea risipei din sistemul sanitar. „E mult mai ușor să depistezi o neregulă la o licitație mare, decât la sutele de licitații mici, ale căror impact este devastator. La momentul actual este foarte greu să știi diferențele de preț între anumite spitale. Au existat cazuri în care spitalele publice cumpărau dezinfectanți, dar cele private nu cumpărau, dar cu toate astea și spitalele private aveau dezinfectanți și foloseau dezinfectanți. În prezent nu există o centralizare generală”, a menționat reprezentantul ministerului Sănătății.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE LEGEA LICITAȚIILOR CENTRALIZATE 

Pentru ca licitații centralizate să se desfășoare fără niciun fel de problemă, la finalul lunii, mai exact după data de 25 februarie, în România vor veni doi experți de la Organizația Mondială a Sănătății cu care reprezentanții ministerului Sănătății se vor sfătui pentru a organiza aceste licitații.

„În următoarele două luni vom pune la punct licitațiile pentru aparatura necesară din spitale. De asemenea, vom organiza licitații centralizate și pentru medicamentele din programul oncologic, din programul HIV/SIDA, din programul de terapie intensivă și urgență, dar și licitații pentru materiale sanitate de uz general”, a menționat secretarul de stat al MS.

Întrebat de Sorin Pâslaru, moderatorul emisiunii ZF LIVE, când vor avea loc primele achiziții, dr. Arafat a precizat că în următoarele săptămâni. „Se vor achiziționa milioane de litri care vor fi licitați sub prețul pompei. Achiziția va fi de ordinul zecilor de milioane de euro, dar economiile provenite din achizițiile centralizate pot ajunge până la 10-15%, chiar și 20%. Din banii proveniți din aceste economii vor fi cumpărate alte produse. De exemplu: dacă până în prezent putem cumpăra 100 de stenturi, în urma achizițiilor centralizate vom putea cumpăra 120 de stenturi”, a explicat dr. Arafat.

 

Citește și