Raed Arafat explică ce trebuie să facă oamenii în cazul unei furtuni
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocalu de furtuni pentru aproape toată țară iar unele localități deja au suferit daune din cauza acestor fenomene.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat într-o intervenție la Digi24 ce ar trebui să facă oamenii în asemenea situații.
„Când se primește o avertizare sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces”, a declarat Raed Araft.
De asemenea, acesta a explicat și ce măsuri ar trebui să ia oamenii care se află la domiciliu atunci când are loc o furtună.
„Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească”, a adăugat oficialul.
Unde pot găsi oamenii recomandările privind vremea severă
Totodată, acesta a indicat și modul în care în oamenii ar trebui să se pregătească pentru asemenea fenomene meteorologice.
„Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni – cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat”, a anunțat acesta.
Șeful DSU le recomandă oamenilor să apeleze la 112 dacă observă că o persoană este rănită în cadrul acestui tip de fenomene meteorologice. De asemenea, acesta a anunțat că au fost activate grupele operative de coordonare în toate județele țării.
„Și Inspectoratele județene de urgență sunt în alertă, inclusiv Salvamont, au primit indicații să rămână în alertă până se termină această perioadă. Forțele noastre sunt în subunități sau la datorie, la intervenții, dacă se solicită. Există posibilitatea creșterii capacității de interveenție prin creșterea gradului de alertă în subunitățile unde există presiune asupra lor, să fie adusă o tură sau două de la domiciliu și mai există o posibilitate de manevră de forțe, de la un județ la altul. Din acest punct de vedere suntem pregătiți”, a a declarat Raed Arafat.