Universitățile din România au început să întocmească listele cu studenții de la facultăţile de medicină din anii terminali, care se vor implica în activitatea de tratare a pacienţilor COVID, a anunțat Raed Arafat, la începutul ședinței de Guvern care a avut loc miercuri. Conform secretarului de stat proiectul de OUG este pregătit de adoptare.
„Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm”, a afirmat Raed Arafat, care a mai punctat că nu au mai aşteptat adoptarea pentru a crea aceste liste.
Când se publică, sperăm mâine, deja începem să o implementăm”, a mai afirmat Raed Arafat.
Șeful Executivului, Ludovic Orban, i-a solicitat să gândească foarte bine comunicarea, interacţiunea, modul de implicare a studenților, astfel încât să simtă susţinerea şi aprecierea pentru efortul lor.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că pregătește operaționalizarea a 280 de noi paturi în secțiile de terapie intensivă pentru spitalele românești. Acestea ar urma să fie instalate și să devină funcționale într-o perioadă de maxim 21 de zile, a afirmat ministrul.
„Azi (miercuri – n.red.) am introdus în ordinul 555/2020 încă 24 de spitale, în totalitate sau doar cu o parte de ATI, urmând în 7 până la 21 de zile să operaționalizăm 280 de paturi de terapie intensivă. După evaluarea fiecărui spațiu în parte, de echipele de la inspecția sanitară de stat ISU și cele de la ANMDR vom face și avem în evaluare și necesarul de dotare, personal pentru a putea operaționaliza aceste 280 de paturi în perioade variind între 7 și 21 de zile”, a afirmat ministrul Sănătății la începutul ședinței de Guvern de miercuri seară.
Potrivit ministrului Sănătății Nelu Tătaru, la sfârșitul săptămânii va exista un prim raport cu spitalele și secțiile lor de terapie intensivă care au fost verificate.
„În ceea ce privește verificările ample pe care le-am început, solicitarea mea către dumneavoastră este să finalizați toate aceste verificări și acestea să fie urmate de un raport comun cu DSU, astfel încât să ne facem o imagine asupra resurselor necesare pentru a putea finanța toate lucrările de reparație, de modernizare și de asemenea planul de măsuri de conformare la reglementările în vigoare în ceea ce privește instalațiile”, a declarat Ludovic Orban.
„Fiecare unitate sanitară verificată în terapie intensivă primește și un plan de măsuri, de conformare, și la sfârșitul săptămânii avem un prim raport cu unitățile care au fost verificate”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.