Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, la Marius Tucă Show, că România este una din țările în care se vor face studii clinice pentru vaccinurile anticoronavirus dezvoltate de mari companii.
„Multe dintre companiile care dezvoltă vaccinul, îl vor vinde la preţul de producţie, pentru că dezvoltarea acestor vaccinuri a fost deja finanţată de diverse ţări, de diverse organizaţii, cum este Uniunea Europeană, sau Statele Unite. Şi atunci şi-au luat un angajament că vor vinde vaccinul cu un preţ foarte mic, încât el să fie accesibil”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila a mai spus că accesul la vaccinul anti-Covid va depinde și de capacitatea de producție.
„Din fericire, noi facem parte din Uniunea Europeană, care încearcă să securizeze vaccinul, în cazul în care va fi disponibil, printr-un fel de rezervare şi prin sprijinirea celor care cercetează aceste produse. Nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de un an, pentru că nu e vorba de produsul în sine, ci de capacitatea de a-l fabrica, de a-l condiţiona, de a-l distribui şi lucrurile astea necesită timp. Dar, cu siguranţă, şi România va avea vaccin”, a spus profesorul Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a anunțat că până la sfârșitul săptămânii, cele 6.000 de doze de Remdesivir, alocate de Uniunea Europeană, vor ajunge în România și vor beneficia de ele 1.200 de pacienți aflați la terapie intensivă.
Țara noastră a primit de la UE a doua tranşă de Remdesivir, după Spania, din cauză că avem din ce în ce mai multe cazuri de infectaţi cu noul coronavirus.
Alexandru Rafila a vorbit despre recordul de decese și de internări la Terapie Intensivă, înregistrate pe fondul crizei coronavirusului. Reprezentantul României la OMS spune că aceste numere sumbre reprezintă urmarea creșterii cazurilor de îmbolnăviri de Covid-19.
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, a detaliat, la Gândul Live, care sunt categoriile de pacienți care au prioritate la administrarea medicamentului Remdesivir, după ce a fost anunțat oficial că România va primi doze pentru tratarea a 5.000 de bolnavi.
„În primul rând ar trebui să spunem că nu e un tratament miraculos, adică nu e un tratament care să fie standardizat la nivelul Globului. E adevărat că e singurul care are niște date în spate de eficacitate și atunci este folosit pentru cadrele selecționate”, spus medicul Adrian Marinescu, la Gândul Live.