Rafila, critici dure pentru autoritățile responsabile de începerea școlii: Cineva trebuia să coordoneze, nu este suficient să emiți un ghid

Publicat: 11 09. 2020, 10:03
Actualizat: 06 04. 2021, 16:02

Profesorul Rafila critică modul de organizare al autorităților în ceea ce privește pregătirea noului an școlar. Medicul consideră că este nevoie de o mai mare coordonare din partea celor care dau un simplu ordin, sau ghid de funcționare. 

Reprezentantul României la OMS consideră că există o mare confuzie în privința începutului de an școlar, din cauza lipsei de coordonare și de informare din parte autorităților.

„Dacă discutăm despre decizia în plan local, asistăm la niște stereotipuri. Adică: eu am trei feluri de scenarii – roșu, galben și verde. Haideți să vedem totuși de ce aplicăm un anumit scenariu și cum aplicăm un anumit scenariu ținând cont de profilul școlii. Pentru că dacă spunem lucrul ăsta, că noi suntem flexibili și până la urmă unitatea de învățământ, împreună cu Inspectoratul, împreună cu DSP, ia decizia cum trebuie să funcționeze școala, atunci lucrul ăsta ar trebui să se și întâmple în realitate”, a afirmat Alexandru Rafila comentând o declarație a ministrului educației, Monica Anisie, care a afirmat că autoritățile locale nu trebuie să aștepte decizii „de la centru”.

Rafila: Boala asta afectează pe toată lumea, indiferent de orientarea politică, de credințele legate de existența sau inexistența virusului

Medicul consideră că trebuie explicat în ce va consta flexibilitatea, atât în rândul celor de la DSP, cât și în rândul Inspectoratelor Școlar eși unităților de învățământ.

„Cred că toată această perioadă în care există foarte multă confuzie suferă din cauza lipsei de coordonare și lipsei de informare. Cred că ar fi multe puncte de câștigat de către Ministerul Educației dacă ar avea, măcar acum, în ceasul al 12-lea, o gândire, o strategie care să favorizeze aplicarea acestor măsuri benevol, să înțeleagă și părinții, și copiii cât de important este să le respecte”, a comentat președintele Societății Române de Microbiologie la Digi24.

„Toată această dezbatere publică în care mie mi se pare că uneori a fost exagerat partizanatul, inclusiv dorința de a compromite orice încercare de informare onestă a oamenilor, cred că este foarte periculoasă. Până la urmă, boala asta afectează pe toată lumea, indiferent de orientarea politică, de credințele legate de existența sau inexistența virusului”, a mai spus profesorul Rafila,