Rafila: Presiunea pe sistemul de sănătate, vinovată de incendiul de la spitalul din Neamț! „Clădiri care prin natura lor reprezintă un risc…”
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, proaspăt înrolat în PSD, a vorbit despre faptul că instalațiile spitalelor pot fi suprasolicitate în pandemia de COVID.
„Ce s-a intâmplat la Spitalul Județean din Neamț este și din cauza presiunii pe sistemul de sănătate, pentru că timpul e scurt și să organizezi diverse resurse suplimentare nu e foarte simplu, iar structura spitalelor în România e cea care este. Nu numai echipamentele conteză, ci și structura fizică a cladirilor care vedeți ca nu e printre cele mai bine.
Am înțeles că spitalul din Neamț are 2 corupuri, unul făcut în 1950 și unul în anii 70, deci e clar că e vorba de clădiri care prin natura lor reprezintă un risc. Până la o anumita limita se pot suplimenta si numărul de paturi în anumite zone dacă sunt încăperi mari și mai înalte. Nu înseamnă să înghesui paturile încât să nu poți îngriji pacienții sau să existe risc de infectare între pacienți.
„Nu aglomerația a dus la acest deznodământ”
Am văzut spitale organizare în alte țări, de exemplu în Israel. Acolo în situații de urgență, unitățile medicale prin construcție sunt concepute încât medicii pot tripla numărul de paturi într-un timp foarte scurt. Pentru că au spații suplimentare care le permite să poata fi crescut numărul de paturi. O astfel de infrastructură în România, la nivelul anilor 70, nu poate corespunde unor standarde care să poată fi aplicate în mod similar cu ce se întâmplă în alte țări.
Nu știu dacă e vorba de aglomerație, nu aglomerația a dus la acest deznodământ, ci starea fizică a clădirii care este veche, din 70. Când tu utilizezi tot mai multe echipamente intr-o zonă în care clădirea respectivă a fost prevazută pentru alte tipuri de consumuri, lucrurile nu pot să meargă așa”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.