Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat, într-o conferință de presă care a avut loc joi la Guvern, mai multe măsuri adoptate pentru sprijinirea mediului de afaceri din România.
„Am adoptat două ordonanțe de urgență pentru mediul de afaceri. Se vor simplifica relațiile de muncă prin debirocratizare și digitalizare. Sunt incluse prevederi privind folosirea semnăturii electronice în încheierea contractelor de muncă în relațiile cu instituțiile statului pentru angajatori sau angajați. De asemenea, se oferă angajatorului posibilitatea să achiziționeze semnătură electronică pentru angajat. Am încercat să simplificăm activitățile în telemunca, țînând cont că în acest moment avem 400.000 de contracte de telemuncă, comparativ cu 50.000 de contracte existente anul trecut, în aceeași perioada. Semnătură electronică va putea fi folosită în contractele de telemunca. În activitatea de telemunca instruirea angajaților de către angajatori va prevede și obligativitatea angajaților de a păstra confidențialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanță. Tot pentru activitatea digitală am inclus și obligația de a arhiva digital contractele de muncă și alte documente elaborate în relațiile de muncă.”, a explicat Turcan.
„O altă ordonanță de urgență oferă o gură de oxigen pentru aproximativ 445.000 de microîntreprinderi din România, care în momentul de față au sub 9 angajați. Pentru acestea am eliminat obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezența și a regulamentului intern. Acestea sunt acte birocratice care, pe luna, într-o întreprindere cu 2 angajați presupun completarea unui set foarte consistent de documente. Am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal, în relația cu angajații, fie printr-un act scris și asumat de mâna. Aceste întreprinderi au nevoie de flexibilitate”, a mai explicat ministrul.
Potrivit ministrului Turcan, în ședința de astăzi a fost aprobat memoul care stabiliește principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind personalul plătit din fonduri publice.
„În ședința de guvern a fost aprobat memoul care stabiliește principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind personalul plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele și reprezintă angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propria viziune pentru familiile ocupaționale pe care le coordonează. Guvernul și Ministerul Muncii nu vor tăia salariile oamenilor”, a mai spus Turcan.
„Ne propunem să facem statul să funcționeze corect și nu haotic, pentru că toate aceste inechități au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea și trebuie să asigure corectitudine pentru cetățenii acestei țări” a subliniat ministrul Muncii.