Rămășițele a zeci de soldați germani din Al Doilea Război Mondial, descoperite la Tecuci
În primăvara anului 1944, Armata Sovietică a declanșat o ofensivă de proporții pe întreg frontul din nordul Moldovei. Peste 1 milion de soldați și sute de tancuri și avioane au forțat pozițiile române. În bătălia care a urmat, rușii au pierdut peste 350 de tancuri, dar asta nu le-a oprit înaintarea.
La 25 august 1944, trupele sovietice au ajuns la Tecuci, iar în cinci zile au capturat aproape 50.000 de prizonieri români și germani. După 72 de ani, membrii unei organizații germane au venit la Tecuci pentru a identifica rămășițele soldaților căzuți aici.
Lutz Müller – reprezentant al Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război: „Am strâns informații de la Crucea Roșie Română la sfârșitul anilor 60, când germanii și Crucea Roșie au căutat mormintele”, scrie tvr.
Din 2008 încoace, Lutz Müller vine regulat în România, pentru a identifica morminte ale soldaților germani din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum, astfel de gropi au fost descoperite în orașul Tecuci, chiar între cele două cimitire muncipale, creștin și evreiesc.
Lutz Müller – reprezentant al Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război: „Are numărul 282, informația merge la Berlin, în Germania, iar acolo verificăm registrele și găsim numele”.
În mai puțin de o săptămână, cu ajutorul localnicilor, săpăturile au scos la iveală osemintele a 78 de soldați și subofițeri germani.
Poveștile localnicilor sunt confirmate de istorici.
Săpăturile pentru identificarea mormintelor soldaților germani căzuți în zona orașului Tecuci vor continua. Osemintele descoperite vor fi transportate la Iași și înhumate în Cimitirul soldaților germani.