Răniții din Colectiv care au rămas în tratament, în spitalele din România, ar putea fi transferați și ei în străinătate, dacă o comisie de specialiști va considera necesar acest lucru. Reevaluarea răniților va începe luni, a anunțat Ministerul Sănătății.
De asemenea, oficialii de la Sănătate au anunțat că au solicitat MAE să facă demersurile, prin ambasadele României, „să înștiințeze spitalele din străinătate acordul autoritătilor române ca, în conformitate cu recomandările specialiștilor, pacienții cu arsuri să continue tratamentul de recuperare în unitățile în care sunt internați”.
Comisia de specialiști care se întrunește luni are ca scop implementarea planului de îngrijire pe termen mediu și lung al arșilor din Colectiv. „Acest plan include atât îngrijirile medicale de recuperare cât și asistența psihologică și socială pentru pacienți și familiile acestora”, explică ministerul Sănătății.
„În situațiile în care există recomandare din partea specialiștilor, Ministerul Sănătății va aproba transferul în străinătate al pacienților cu arsuri aflați în îngrijirea spitalelor din România„, arată instituția.
Ministerul Sănătății mai precizează că până acum a aprobat tratamentul în străinătate al tuturor arșilor din Colectiv la care a existat o recomandare în acest sens din partea experților străini și care au fost considerați transferabili. Costurile sunt suportate de ministerul Sănătății.
Joi, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică București fac o analiză a infecțiilor la pacienții cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet și un plan de măsuri concrete, anunță Ministerul Sănătății.
Măsura vine după ce medicii de la Spitalul de Arși au dezvăluit că trei pacienți din Colectiv au murit din cauza infecțiilor contractate în spital. Ei au spus că infecțiile nosocomiale sunt o problemă în spitalele din România și că ar fi nevoie de construirea unui spital nou pentru arși.