Efectele încălzirii globale în Germania vor provoca daune majore naturii, infrastructurii şi sistemelor economice, potrivit unui nou raport guvernamental publicat luni la Berlin, informează dpa.
Odată cu prezentarea raportului, ministrul Mediului, Svenja Schulze, a declarat că riscurile au crescut semnificativ de la ultimul astfel de raport în 2015.
„Bazele noastre naturale pentru viaţă, cum ar fi solurile, pădurile şi cursurile de apă, sunt deosebit de afectate”, a spus ministrul german.
„În scenariul schimbării climatice majore, mai multe regiuni şi un număr tot mai mare de sectoare ale vieţii şi economia vor fi afectate până la mijlocul secolului”, a spus Schulze.
Analiza comandată de guvern şi efectuată la fiecare şase ani este văzută ca fiind cea mai cuprinzătoare din Germania. Experţi din numeroase autorităţi federale contribuie la un astfel de raport, potrivit Agerpres.
Autorii au analizat 100 de efecte ale schimbărilor climatice şi modul în care acestea interacţionează, investigând două scenarii până în anul 2100.
Cazul pesimist presupune încălzirea cu trei grade Celsius până la mijlocul secolului, comparativ cu epoca industrială timpurie.
„În jurul anului 1950, în Germania erau în medie trei zile pe an în care temperatura depăşea 30 de grade Celsius. În prezent s-a ajuns la 10 zile”, a precizat Schulze.
Rezultatele sunt valuri de căldură, incendii forestiere, secete, lipsă de apă, ploi abundente şi inundaţii, a spus ea.
„Acestea sunt consecinţele iniţiale şi în parte, devastatoare care ne arată că nu putem permite pur şi simplu ca schimbările climatice să-şi urmeze cursul şi să ne adaptăm la consecinţe”, a menţionat ministrul german.