Prima pagină » Știri » Raport al Inspecției Judiciare pe dosarele DNA: Au fost magistrați supravegheați în baza a două mandate pe aceleași fapte

Raport al Inspecției Judiciare pe dosarele DNA: Au fost magistrați supravegheați în baza a două mandate pe aceleași fapte

Raport al Inspecției Judiciare pe dosarele DNA: Au fost magistrați supravegheați în baza a două mandate pe aceleași fapte
Inspectorii judiciari au descoperit, la controlul de la DNA privind cauzele cu magistrații, faptul că mulți dintre cei vizați de dosare au fost interceptați în paralel chiar și în baza a două mandate pentru aceleași fapte, iar informațiile exploatate au ajuns la unități militare din cadrul SRI.

„Au fost evidențiate situații de solicitare de la instanțele de judecată a dosarelor civile/penale ce se aflau pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de stadiul de soluționare, în vederea efectuării urmăririi penale în cauzele privind magistrații, ce se poate constitui într-un potențial factor de presiune asupra judecătorilor investiți cu soluționarea respectivelor dosare. Totodată, s-a constatat nerespectarea condițiilor legale de solicitare a emiterii mandatelor de supraveghere tehnică, în sensul că au existat situații în care a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la o instanță necompetentă material, în condițiile în care nu era începută urmărirea penală in rem pentru fapte care să atragă competența acelei instanțe”, se arată în raportul Inspecției Judiciare privind dosarele cu magistrați de la DNA, și obținut de luju.ro.

Inspectorii judiciari mai atrag atenția, în documentul menționat, că au fost magistrați interceptați în baza a două măsuri de supraveghere pentru aceleați fapte.

„S-au constatat situații în care prin constituirea unor dosare noi vizând, în esență, aceleași fapte cercetate într-un dosar anterior, s-a solicitat de către procuror și s-au obținut mandate de supraveghere tehnică vizând magistrați, cu depășirea duratei legale în materia măsurilor de supraveghere tehnică. S-au creat, astfel, situații în care, pentru aceleași fapte, un magistrat a fost supravegheat în baza a două măsuri de supraveghere tehnică a căror durată curgea în paralel vizând aceleași acuzații sau, pentru aceleași fapte, un magistrat a fost supravegheat, consecutiv, pe o durată totală ce depășeste perioada prevăzută de art. 144 alin.(3) Cod procedure penală”, se arată în raportul Inspecției.

Informațiile obținute din exploatarea măsurilor de supraveghere tehnice în cauzele cu magistrați au fost transmise în calitate de beneficiari principali, după caz beneficiari secundari și unor unități militare din cadrul Serviciului Român de Informații, au mai descoperit inspectorii.

„A fost identificată solicitarea de preluare a unei cauze penale de către DNA structura centrală, în raport de modul de soluționare de către judecător a unor cereri de prelungire a mandatelor de supraveghere tehnică vizând alți magistrați, fapt ce poate constitui un potențial factor de presiune asupra judecătorului vizat”, mai spun inspectorii.

Din analiza datelor comunicate de Direcția Națională Anticorupție (atât structura centrală, cât și celelalte structuri din țară), Inspecția Judiciară a observat că modul incomplet de transmitere a datelor de către DNA nu a permis în toate situațiile identificarea modalități exacte de sesizare, „dat fiind că sunt dosare care s-au format urmare fie a unei disjungeri dintr-un alt dosar, prin ordonanță sau prin actul de sesizare al instanței, fie a unor disjungeri succesive din alte dosare, fie urmare a unor declinări/conexări ale unor dosare provenind de la alte unități de parchet sau de la structuri teritoriale diferite ale DNA și înregistrate sub număr nou de dosar”.

În cadrul controlului, a fost depistată și o practică neunitară atât în cadrul aceluiași serviciu, cât și între servicii diferite privind comunicarea soluțiilor de clasare magistraților vizați de dosare.

„Se constată fie că soluțiile de clasare nu au fost comunicate magistraților vizați, chiar în situația în care au fost audiați în cauza că martori, având cunoștință de aspectele cercetate, fie au fost comunicate magistraților vizați, chiar dacă nu au fost audiați în respectivele cauze, neidentificându-se un motiv obiectiv pentru necomunicarea soluțiilor în celalalte cauze penale”, spun inspectorii în raport.

Echipa Inspecției Judiciare a efectuat un control la DNA privind cauzele cu magistrații, în perioada1 august- 15 martie 2019, iar verificările au vizat dosarele lucrate în perioada 2014-2018.

 

Citește și