Raport alarmant. Țara cu cele mai multe ASASINATE politice. 22 de acțiuni criminale într-o singură lună

Publicat: 21 08. 2024, 14:32
Actualizat: 21 08. 2024, 14:37

Potrivit unui raport publicat de Organizaţia neguvernamentală Data Civica, în Mexic, luna trecută, au avut loc 22 de asasinate politice, printre victime aflându-se şeful serviciului de informaţii al poliţiei din Ciudad de Mexico şi două rude ale unor candidaţi la alegerile din 2 iunie, informează agenția EFE.

Mexic este țara cu cele mai multe asasinate politice, menționează un raport al Organizaţia neguvernamentală Data Civica. Statisticile alarmante indică faptul că 22 de asasinate politice ce au avut loc într-o singură lună în Mexic, printre victime aflându-se personalități cu influență.

Ținta asasinatelor au fost oficiali, foşti consilieri şi activişti ale unor partide politice, conform raportului „Vot între gloanţe”.

Și în cadrul poliției au existat victime. Mai exact, 14 funcţionari ai poliţiei municipale şi naţionale, şefi de poliţie şi poliţişti de anchetă, au fost ucişi în afara confruntărilor. Unul dintre cele mai flagrante cazuri a fost asasinarea comisarului Milton Morales Figueroa, care a condus operaţiuni împotriva crimei organizate în capitală.

Potrivit raportului, două rude ai unor candidați politici au căzut victime asasinatelor. Este vorba de Irmei Fregoso Ortiz, din Puerto Vallarta, activistă feministă şi sora fostei candidate la postul de deputat federal Magaly Fregoso. În statul Guanajuato din centrul Mexicului a fost înregistrată uciderea tatălui consilierului ales Erick Barron Gasca.

Cu toate acestea, organizaţia a declarat că, în iulie, asasinarea candidaţilor a încetat după violenţele din timpul ultimelor alegeri.

Asasinate politice pe fondul unora dintre cele mai violente alegeri din istoria Mexicului

ONG-ul Data Civica a mai raportat că în ultima lună au fost înregistrate 41 de evenimente asociate violenței asupra unor personaje din zona politică, inclusiv asasinate, atentate, dispariţii şi atacuri armate.

De la începutul anului, în Mexic s-au înregistrat 459 de evenimente violente în contexte politico-electorale, arată raportul Data Civică.

Din ianuarie 2018 până în iulie 2024, au fost înregistrate 2.064 de atacuri, asasinate, atentate şi ameninţări împotriva unor persoane asociate cu sfera politică sau guvernamentală sau împotriva unor facilităţi ale guvernului sau partidelor din Mexic, mai notează raportul.

Organizațiile civice consideră că alegerile de la 2 iunie au fost printre cele mai violente din istoria Mexicului.

Scrutinul a fost câştigat de candidata la preşedinţie a partidului de guvernământ, Claudia Sheinbaum, în timp ce alianţa sa de partide a obţinut în Congres majoritatea calificată de două treimi, necesară pentru a modifica Constituţia.

Guvernul mexican a recunoscut pe 25 iunie uciderea a doar 12 candidaţi la alegeri, motiv pentru care a negat că ar fi fost „cele mai violente” alegeri din istoria ţări.

FOTO: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Cum a încercat ”Regizorul morții”, MILIONARUL care a ordonat patru asasinate, să scape de închisoare. Ce au decis judecătorii în cazul Sergiu Băhăian

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Lunetistul care a sabotat planul asasinului și a ÎNTÂRZIAT atacul