Raport ASPA: 3.052 de câini fără stăpân au fost adunați de pe străzile Capitalei. Câți au fost adoptați
Un număr de 3.052 de câini fără stăpân au fost adunați din septembrie și până acum de pe străzile din București, a anunțat vineri Răzvan Băcescu, directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), în timpul unei conferințe de presă.
Dintre aceștia, 943 au fost adoptați de persoane fizice, iar alți 881, de ONG-uri. De asemenea, 298 de câini au fost deja „rezervați” pentru adopție, în vreme ce 72 au fost eutanasiați din cauza stării de sănătate precare.
Totodată, Băcescu a precizat că în sectoarele 3 și 4 ale Capitalei mai multe echipe au început deja verificările la domiciliile persoanelor care au luat în grijă un câine maidanez, descoperind 23 de cazuri neconforme, dintre care și 4 abandonuri. În cazul din urmă, au fost întocmite deja referate și transmise Poliției, urmând să fie deschise dosare de cercetare și aplicate sancțiuni penale, a precizat directorul ASPA.
În sectoarele 1, 5 și 6 verificările continuă, în vreme ce în sectorul 2 acestea nu au fost demarate încă.
Pe de altă parte, în urma controalelor făcute la adăposturile private, au fost descoperiți peste 3.000 de câini neînregistrați, cei mai mulți fiind la cele aparținând asociațiilor „Prietenii animalelor”, „Ham & Miau” și cel al persoanei fizice Ristea M. În acest context, au fost aplicate amenzi în valoare de 50.000 de lei, a subliniat Băcescu.
Potrivit dateleor ASPA, numărul de sesizări venite din partea cetățenilor care au semnalat existența câinilor fără stăpân în anumite zone au scăzut semnificativ în ultima perioadă: de la 130/zi, la circa 60-70/zi.
De asemenea, numărul de persoane care au ajuns la spital după ce au fost mușcați de câinii fără stăpân a scăzut cu 43% în perioada 1 septembrie-31 octombrie 2013, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a precizat Băcescu, citând un raport al Institutului Matei Balș.
În final, Răzvan Băcescu a amintit că sesizările pot fi făcute la numărul de telefon 021-9844, serviciul funcționând non-stop. Termenul de soluționare poate varia de la 1 oră, la maxim 28 de zile.
„Încercăm să acordăm prioritate zonelor în care există școli, grădinițe, spitale sau acolo unde există haite mai mari de câini”, a explicat directorul ASPA.