Raport Europol: 11 suspecți de terorism arestați în România

Publicat: 20 07. 2016, 17:12

Un raport al Europol privind terorismul în UE arată că în 2015 au fost arestate 1.077 de persoane pentru acuzații de terorism, 11 dintre aceste arestări având loc în România, în legătură cu terorismul islamic jihadist. În 2015, două dintre cele mai mediatizate cazuri privind terorismul au fost cel al tânărului Luigi Boicea din Craiova și cel al lui Beke Istvan din Târgu Secuiesc, dar și cel al unei tinere kurde arestată la Calafat.

„În contextul nelămuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului în Europa, în anul 2015, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări. Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul României, la solicitarea Serviciului Român de Informații”, a anunțat Biroul de Presă al SRI, fără a explica diferența față de cifra prezentată de Europol.

De asemenea, șase state membre UE au raportat un total de 211 atentate teroriste ratate, dejucate sau executate. Cele mai multe au avut loc în Marea Britanie (103), urmată de Franța (72) și Spania (25).

Cele mai multe arestări pentru fapte de terorism au avut loc în Franța (424, dintre care 377 legate de jihadism, una legată de extrema stângă, două legate de extrema dreaptă și 44 legate de separatism), urmată de Spania (187, dintre care 75 legate de jihadism, 37 de extrema stângă și 75 de separatism) și de Marea Britanie (134, fără a preciza ce fel de acte terorism). Belgia, o altă țară care s-a dovedit afectată de terorism, a făcut în 2015 doar 61 de arestări pentru fapte de terorism, dintre care 60 pentru jihadism.

63% dintre persoanele arestate pentru terorism în UE erau cetățeni UE, iar 58% dintre ei erau născuți în UE. În 2015, a existat o creștere a arestărilor unor indivizi de origine rusă în UE, care aveau legături cu Statul Islamic.

Bulgaria a avut 21 de arestări pentru jihadism, iar Ungaria nu apare specificată în raportul Europol.

Raportul arată că Statul Islamic a comis peste 50 de atentate teroriste în 18 state, în perioada iunie 2014-decembrie 2015, cele mai multe în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Europol arată însă că există jihadiști europeni cu poziții de conducere în gruparea teroristă, astfel că aceștia țin legătura cu rețelele din țările de origine.

În 2015, modul de operare al Statului Islamic în Europa s-a bazat pe celule domestice sau cu bază locală în țările unde au fost comise atentatele. Europol constată că teroriștii „domestici” nu mai sunt îndoctrinați îndelung, ci sunt recrutați rapid. Țintele predilecte sunt civilii, ținte „soft” care induc frică în public. Riscul atacurilor de tip „lone wolf” sau executate de mici grupuri sunt un risc serios, crescut în 2015, fiind de multe ori vorba despre persoane care nu au avut contact direct cu Statul Islamic.

Raportul mai arată, legat de luptătorii străini care merg în Siria și Irak pentru a lupta alături de Statul Islamic, că un procent semnificativ dintre aceștia sunt femei. Spre exemplu, în cazul cetățenilor olandezi, 40% dintre cazuri sunt femei. „Cele mai multe care călătoresc în Siria/Irak se mărită cu luptători imediat după ce ajung – sau deja au făcut-o online, înainte să plece – și nasc copii. Statisticile arată este mai puțin probabil ca femeile să se întoarcă, față de bărbați”, arată raportul Europol, care mai spune că aceste femei nu iau parte la luptele de pe front, dar sunt antrenate militar. Statul Islamic antrenează copiii acestor „luptătoare”, născuți acolo, să devină următoarea generație de teroriști, mai arată Europol.

Raportul Europol mai arată că „nu există dovezi concrete până acum că teroriștii călători au folosit sistematic fluxul de refugiați pentru a intra în Europa neobservați”. Totuși, au existat cazuri când acest lucru s-a întâmplat. „Un real și iminent pericol, care va persista probabil pentru mult timp, este potențialul pentru elemente ale diasporei musulmane sunnite a refugiaților sirieni să devină vulnerabilă la radicalizare, odată ajunsă în Europa, și să devină ținta recrutorilor islamiști extremiști”, mai arată Europol.

CITEȘTE AICI RAPORTUL EUROPOL DESPRE TERORISMUL ÎN UE