Prima pagină » Știri » RAPORT MS: Doar 20% dintre români au veniturile necesare pentru a folosi serviciile medicale private

RAPORT MS: Doar 20% dintre români au veniturile necesare pentru a folosi serviciile medicale private

RAPORT MS: Doar 20% dintre români au veniturile necesare pentru a folosi serviciile medicale private
Doar 20% dintre români au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private, astfel că, prin finanțarea spitalelor particulare din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, scad șansele celor cu bani puțini de a beneficia de servicii medicale de calitate, potrivit unui raport al MS

Doar 20% dintre români au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private, astfel că, prin finanțarea spitalelor particulare din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, scad șansele celor cu bani puțini de a beneficia de servicii medicale de calitate, potrivit unui raport al MS.

Ministerul Sănătății (MS) a prezentat Guvernului, în ședința de miercuri, o notă privind finanțarea din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.

În document sunt prezentate detalii privind situația actuală a finanțării furnizorilor medicali, dar și informații referitoare la noi măsuri și principii ce vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sănătate publică.

Potrivit MS, implementarea acestor măsuri asigură punerea în practică a principiilor care stau la baza sistemului de asigurări de sănătate.

Unul dintre aceste principii este al solidarității sociale. Conform acestui principiu, cetățenii sănătoși care au posibilități financiare contribuie financiar pentru tratamentul celor bolnavi, urmând ca, atunci când și aceștia vor fi bolnavi și cu veniturile reduse, alții să contribuie pentru acoperirea tratamentelor lor medicale, potrivit MS.

„Finanțând din FNUASS spitalele private, se reduc șansele celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate. În România, 80% dintre cetățeni au venituri mici, care nu le
permit să apeleze la servicii medicale private, iar doar 20% au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private. Ministerul Sănătății trebuie să implementeze măsuri care să poată să răspundă la întrebarea: Pentru cine trebuie să finanțăm servicii medicale de calitate, pentru cei 20% care pot apela la asistența medicală spitalicească cu plată sau pentru cei care trebuie susținuți financiar
pentru că, fără acest ajutor, sunt condamnați la moarte?”, se arată în documentul MS.

Raportul MS a fost prezentat Guvernului după ce ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.

Nicolăescu a spus că cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) alocă spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dați spitalelor private vor fi repartizați pentru programele de terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic și traumă.

Intenția MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreează sistarea alocării de fonduri către spitalele private, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienții și va crește costurile.

Citește și