Prima pagină » Știri » Raportul care a provocat un scandal fără precedent în Justiție, trimis la DNA

Raportul care a provocat un scandal fără precedent în Justiție, trimis la DNA

Raportul care a provocat un scandal fără precedent în Justiție, trimis la DNA
Inspecția Judiciară a finalizat raportul privind rezultatele controlului la DNA, cerut de Tudorel Toader și care a reprezentat punctul de pornire al scandalului fără precedent din Justiție. Mai departe, raportul urmează să fie trimis Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării eventualelor obiecțiuni.

„Inspecția Judiciară a finalizat raportul privind rezultatele controlului la Direcția Națională Anticorupție.Raportul a fost avizat cu observații de conducerea Inspecției Judiciare și a fost transmis azi, 26 septembrie, Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării eventualelor obiecțiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Inspecției Judiciare.

Termenul limită stabilit de inspectorii judiciari pentru formularea de obiecțiuni este 2 octombrie 2017.

Reprezentanții CSM au precizat, marți, că Secția pentru procurori din cadrul CSM și-a însușit nota Direcției Legislație Documentare Contencios (DLDC) în sensul că analiza problemelor sesizate de către Inspecția Judiciară nu poate fi realizată decât în contextul dezbaterii raportului de control, ce urmează a fi depus la CSM privind verificările întreprinse de IJ cu privire la managementul DNA.

Potrivit sursei citate, problemele sesizate vizau tot aspecte legate de modul în care a decurs activitatea de control la Direcția Națională Anticorupție așa că s-a adoptat aceeași soluție că și în cazul celorlalte sesizări, note, memorii, care s-au referit la probleme asemănătoare și care au fost transmise la CSM la începutul lunii.

Tensiuni fără precedent în cadrul CSM

Controlul la DNA a dus la izbucnirea unui scandal fără precedent în cadrul CSM. Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a vorbit în termeni duri despre situația din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuții”. Efectele, susține judecătoarea, sunt după controlul „fără tact și respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanșa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiție, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamații, formulate la adresa activității Inspecției Judiciare care se pare că și-a realizat obiectivele ‘fără tact și respect’ atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obișnuit pentru instanțe, reclamații venite nu doar de la vârful DNA ci și din partea unor inspectori judiciari, îngrijorați de limitele controlului”, arăta Baltag, la sfârșitul lunii august.

Informații potrivit cărora la baza întregului scandal stă raportul de audit efectuat de Inspecția Judiciară la DNA au apărut și cu o zi înainte. Surse citate de media spuneau că se încearcă protejarea Laurei Codruța Kovesi deoarece raportul nu i-ar fi favorabil și că o nouă conducere a Inspecției Judiciare ar putea să nu valideze acest raport.

Dar lucrurile nu au fost mai calme nici în Inspecția Judiciară. Surse din sistem declarau, la acel moment, pentru Mediafax că unii inspectori și-au acuzat colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

Inspecția Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcției Naționale Anticorupție, ca urmare a solicitării ministrului Justiției privind verificarea eficienței manageriale de la DNA și Parchetul General.

Potrivit calendarului Inspecției Judiciare, pe 6 octombrie, cel târziu, documentul va ajunge în plenul CSM.

În total, în plenul CSM, sunt 17 magistrați și doi reprezentanți ai societății civile (ultimii doi nefiind încă nominalizați). Pentru ca într-o ședință să se poată lua decizii este nevoie de prezența a cel puțin 15 membri.

Citește și