Prima pagină » Știri » Raportul care arată că SRI și DNA ar fi subminat independența justiției, verificat de Inspecția Judiciară din CSM

Raportul care arată că SRI și DNA ar fi subminat independența justiției, verificat de Inspecția Judiciară din CSM

Raportul care arată că SRI și DNA ar fi subminat independența justiției, verificat de Inspecția Judiciară din CSM
Inspecția Judiciară din CSM verifică dacă datele prezentate în raportul publicat sub egida Henry Jackson Society și care fac referire la subminarea independenței justiției de SRI și DNA au adus atingere independenței sistemului judiciar.

„La solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, doamna judecător Mariana Ghena, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară. Inspecția Judiciară a fost sesizată în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmațiile conținute în raportul intitulat „Fighting Corruption with co tricks> Romania’s assault on the rule of law”, publicat în limba engleză de David Clark, sub egida Henry Jackson Society, afirmații preluate de mai multe publicații din România, au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată înt-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.

Laura Codruța Kovesi anunțase, imediat după prima discuție cu actualul ministru al Justiției, că a trimis la CSM și CNA sesizări cu privire la posibila atingere a indepedenței magistraților în 12 emisiuni televizate și în raportul Henry Jackson Society.

Documentul, intitulat „Combaterea corupției prin trucuri: Atacul României asupra statului de drept”, avertizează că au loc practici care arată o continuitate considerabilă cu cele din era comunistă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA), de exemplu, este un participant activ în lupta politică, potrivit raportului, și există o corelare puternică între cei vizați de urmărirea penală și interesele celor aflați la putere. Politicienii își pot exercita influența asupra DNA, folosindu-și controlul prin desemnări-cheie și prin direcționarea unor anchete importante, mai denunță documentul.

„Există o precupare din ce în ce mai mare privind rolul ascuns al serviciilor de informații în coordonarea unor activități de urmărire anticorupție. Serviciul Român de Informații (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, inițiază anchete DNA și (…) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operațiunilor. Guvernul a refuzat să ancheteze acuzații că SRI s-a infiltrat în serviciile judiciare și de urmărire penală. Atât SRI și DNA au fost criticate pentru subminarea independenței judiciare. Judecătorii care nu reușesc să răspundă cererilor DNA și să delibereze în favoarea acesteia au devenit ei înșiși ținte ale anchetei, în timp ce cei considerați favorabili intereselor instituției și-au văzut loialitatea răsplătită. (…)”, arată raportul.

„Practica de interceptare a convorbirilor telefonice fără un mandat a fost reluată pentru investigații anticorupție sub coordonarea Monicăi Macovei, iar DNA a devenit dependentă în mare măsură de sprijinul serviciilor de informații în furnizarea de probe de la interceptări”, se arată în document.

Citește și