Raportul Comisiei SIPA cu privire la desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA) a fost adoptat cu 166 de voturi „pentru”, 54 de voturi „împotrivă” și patru abțineri.
Raportul adoptat va fi trimis către mai multe instituții, printre care CSAT, SRI, Ministeul Justiției și Parchetul de pe lângă Înașta Curte de Casație și Justiție, pentru dispunerea de măsuri cu privire la competența fiecărei instituții.
„Hotărârea de Guvern 127/2006 s-a făcut cu nesocotirea atât a normelor de tehnică legislativă, cât și a actelor normative circumscrise securității naționale, creându-se astfel riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX președintele Comisiei SIPA, Viorel Salan.
El a mai spus că în fostul ministru al Justiției Monica Macovei „a urmărit să demonstreze ineficiența DGPA”.
„Pe parcursul anul 2005 ministrul Justiției în exercițiu a căutat să demonstreze ineficiența DGPA prin realizarea unui control inopinat în ianuarie 2005 și prin executarea unei emisiuni de audit de Ministerul Apărării Naționale pe baza unui protocol de colaborare instituțională. Acest protocol s-a încheiat fără temei legal și cu încălcare normelor de drept referitoare la efectuarea auditului public intern”, a adăugat atunci Salan.
Potrivit lui Viorel Salan, a fost solicitată audierea a 57 de persoane, dintre care s-au prezentat în fața comisiei 46, patru au transmis răspunsuri scrise, iar șapte persoane au refuzat să se prezinte la audieri.
În schimb, trei parlamentari PNL, membri ai Comisiei privind arhiva SIPA, Cristina Trăilă, Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache, au trimis o opinie separată în care susțin că demersurile Comisiei nu dus la niciun rezultat palpabil.
„În vederea realizării scopului pentru care a fost instituită Comisia, s-a procedat la solicitarea de informații de la instituțiile și autoritățile publice descries în anexa II a raportului dar și la audierea unor persoane, Din răspunsurile primite, cât și din modul în care au fost conduse audierile persoanelor invitate în fața Comisiei, nu s-a desprins nicio concluzie relevantă realizării scopului Comisiei”, se arată în documentul trimis de liberali birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.