Raportul Inspecției Judiciare despre activitatea lui Negulescu. Ce spune șeful DNA Ploiești despre procuror
„La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești nu au fost identificate disfuncții, privind exercițiul atribuțiilor profesionale în cauze penale sau manifestări ale procurorului …, care să aducă atingere standardelor de conduită impuse magistraților, în timp ce acesta a activat în cadrul acestei structuri de parchet”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.
Obiectivele controlului au constat în verificarea existenței la nivelul serviciului a unor date și informații cu privire la eventuale disfuncționalități privind activitatea procurorului dar și determinarea modului în care, la nivelul serviciului, a fost asigurată monitorizarea articolelor din presa locală privind activitatea profesională și conduita procurorului.
Totodată, inspectorii au vizat identificarea eventualelor probleme semnalate, la nivelul serviciului, în activitatea de primire în audiență a cetățenilor și de rezolvare a sesizărilor cu privire la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către procurorul Negulescu, determinarea modului în care au fost realizate, la nivelul serviciului, îndrumarea și controlul activității desfășurate de acesta și identificarea măsurilor întreprinse de conducerea serviciului pentru preîntâmpinarea evoluției cazului privindu-l pe procurorul Mircea Negulescu.
Mircea Negulescu a activat la DNA Ploiești din august 2015 până în februarie 2017, perioadă în care conducerea structurii de parchet „nu a identificat date și informații cu trimitere la eventuale disfuncționalități privind exercițiul atribuțiilor de serviciu și standardele de conduită specifice profesie de magistrat privindu-l” pe acesta.
Mai mult, conform unei note a șefului DNA Ploiești, Lucian Onea, înainte ca Negulescu să vină la DNA, au fost identificate elemente care au subliniat că acesta „Este un bun anchetator, o persoană corectă, imparțială și care are o conduită morală corespunzătoare”.
Referitor la o audiență acordată pe 15 decembrie unei persoane, Mircea Negulescu ar fi anunțat conducerea că a fost amenințat.
„Cu ocazia discuțiilor purtate i-a adresat amenințări procurorului, afirmând că vor împărți pachetul la Penitenciarul Mărgineni în baza unor înregistrări autorizate chiar de procuror, din care ar reieși că ar fi acordat protecție unei persoane cercetate. Amenințarea a fost făcută în contextul în care … i-a reproșat că a lăsat nesoluționate două cauze pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești la momentul la care și-a început activitatea Ia Direcția Națională Anticorupție, situație care a determinat arestarea sa de către unitatea de parchet menționată”, se arată într-o notă a lui Lucian Onea.
Șeful DNA Ploiești a precizat că Negulescu i-a relatat cele întâmplate, iar el i-a cerut să nu mai aibă legături cu persoana respectivă.
„Acesta mi-a spus că îl cunoaște de multă vreme și că nu există nicio legătură între ei care s-ar putea circumscrie vreunei fapte prevăzută de legea penală. … mi-a mai spus că … consideră că arestarea lui s-a datorat dușmăniei pe care o poartă procurorului conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, situație în care procurorul i-a comunicat lui … că, dacă el crede acest lucru, poate să facă un denunț împotriva lui și atunci va fi pus în libertate”, a spus șeful DNA Ploiești.
După apariția în presă a înregistrărilor cu Negulescu, Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, i-a solicitat să demisioneze.
„În perioada 15 ianuarie 2017-10 februarie 2017 am fost plecat la un curs de specializare în S.U.A., întorcându-mă la serviciu pe data de 13 februarie 2017. În seara zilei de 14 februarie 2017 a început o campanie de presă agresivă împotriva procurorului …, fiind adusă la cunoștința publicului înregistrarea unei convorbiri atribuită procurorului, pretins avută cu soția lui …. Am luat cunoștință de existența și conținutul acesteia în seara zilei de 14 februarie 2017 și arăt că am fost extrem de surprins de cele aflate, întrucât anterior nu identificasem nimic care să devoaleze un astfel de comportament al procurorului, mai ales pentru faptul că îi solicitasem în mod expres să nu mai aibă nici un fel de legătură cu …În ziua de 15 februarie 2017, urmare unei discuții purtată cu Procurorul Șef al Direcției Naționale Anticorupție, i-am solicitat procurorului … să formuleze o cerere de încetare a activității sale în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a nu fi periclitată imaginea instituției”, potrivit lui Onea.
În replică, Negulescu ar fi susținut că este o victimă a unor persoane pe care le-ar fi cercetat.
„La acel moment procurorul … mi-a spus că a purtat acea discuție cu soția lui … pentru a o convinge că nu este vinovat de faptul că soțul său se află în stare de arest preventiv, deși îi este reproșată această situație”, se arată în raportul IJ.
Mircea Negulescu a demisionat de la DNA și din magistratură. În privința demisiei din magistratură, procurorii CSM au respins cererea, pentru ca acesta să fie judecat pentru mai multe abateri disciplinare constatate ca urmare a aparițiilor unor informații în mass-media. Cele mai recente informații se referă la Andreea Cosma, deputat și fiica fostului președinte al CJ Prahova Mircea Cozma, pe care magistratul ar fi curtat-o deși o ancheta.
Deputatul PSD Andreea Cosma a afirmat, miercuri, că procurorul Mircea Negulescu i-a făcut avansuri, iar atunci când le-a refuzat, magistratul a amenințat-o că o va trimite la închisoare, odată cu tatăl său, Mircea Cosma, fostul președinte al CJ Prahova, și fratele său, fostul deputat Vlad Cosma.