În perioada septembrie 2018-august 2019, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată 349 de persoane în 182 de cauze. S-au pronunțat 213 hotărâri de condamnare definitive împotriva a 513 inculpați și au fost dispuse măsuri speciale de confiscare cu o valoare de 27 de milioane de euro, iar hotărârile definitive privind despăgubirile acordate părților civile au fost în valoare de 95,1 milioane euro, dintre care 83 de milioane euro acordate drept despăgubiri autorităților și instituțiilor publice.
În privința instanței supreme, în primele șase luni ale anului 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a soluționat în primă instanță trei cauze de corupție la nivel înalt și patru cauze de corupție la nivel înalt printr-o hotărâre definitivă.
De la ultimul raport, din 2018 în pofida situației presiunilor și a cadrului legislativ instabil, instituțiile judiciare implicate în combaterea corupției au continuat să ancheteze suspiciunile de corupție și să sancționeze infracțiunile de corupție la nivel înalt.
„Deși bilanțul realizărilor este în continuare unul pozitiv, se remarcă un ușor regres”, atrag atenția experții europeni în cadrul raportului MCV.
De altfel, raportul din noiembrie 2018 a constatat că Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) sunt în mod recurent supuse presiunilor și că există o preocupare cu privire la capacitatea acestor instituții de a-și îndeplini în continuare misiunea, „ceea ce ar avea un impact negativ asupra ireversibilității luptei împotriva corupției”.
„Deși bilanțul realizărilor în materie este în continuare pozitiv, există semne că presiunea continuă la care sunt supuse aceste instituții a avut un impact nefavorabil”, spune raportul MCV.
Oficialii europeni menționează și noua conducere a instanței supreme și menționează că este deosebit de important ca ICCJ să își păstreze independența și profesionalismul, inclusiv în lupta împotriva corupției la nivel înalt.