Raportul morții româncei atacate în mare în Egipt: ”Nu există nicio explicație. Niciodată nu s-a întâmplat însă ca un rechin să atace un turist”

Raportul morții româncei atacate în mare în Egipt: ”Nu există nicio explicație. Niciodată nu s-a întâmplat însă ca un rechin să atace un turist”
Sursa foto: Monitorul de Suceava
Publicat: 10/07/2022, 15:17

Un activist de mediu al Asociaţiei pentru Protecţia şi Conservarea Mediului în Hurghada (HEPCA) a vorbit despre concluziile la care au ajuns autoritățile în cazul dublei tragedii din Egipt, în care două femei, printre care și o româncă au fost ucise de un rechin în Marea Roșie. ”Niciodată nu s-a întâmplat însă ca un rechin să atace un turist”, susţine acesta. 

Acesată organizaţie a colaborat cu guvernatorul Regiunii Mării Roşii pentru a cerceta incidentul în care cele două femei au fost atacate de rechini în Hurghada. Activistul de mediu Nour El Din Farid spune că autoritățile din Egipt nu au nici până acum vreo explicație în privința atacului rechinului.

”Nu avem nicio explicaţie. Şi autorităţile noastre spun asta. Nici profesorul Mahmoud Hanafi de la HEPCA, consultantul ştiinţific al guvernatorului, nu a înaintat nicio explicaţie. Ceea ce am putut face a fost să trimitem bărcile în larg, pentru a cerceta prezenţa rechinului, astfel încât să aflăm măcar specia. Nu putem spune decât că este un rechin mare, judecând după întinderea muşcăturii. Dacă vreţi să scrieţi ceva, HEPCA poate transmite că este un eveniment fără precedent, nu a mai fost întâlnit în această regiune”, spune el.

De asemenea, nu se știe nici ce specie de rechin le-ar fi atacat pe cele două femei.

”Din cele 25 de specii de rechini existente în Marea Roşie, ar putea fi 4 dintre ele. Dar nimeni nu ştie ce fel de rechin a muşcat. Nimeni nu ştie dacă e vorba de unul, doi sau mai mulţi rechini. Ar putea fi unul care a muşcat, apoi altul, atras de sânge, apoi încă doi. Nu ştim nici dacă cele două femei au fost muşcate în acelaşi timp. Nici anchetatorii de la criminalistică nu pot răspunde la aceste întrebări, pentru că nu au această experienţă. Dacă examinează o omucidere, pot spune ce fel de cuţit e, dacă e mâna dreaptă sau stânga, dar cu astfel de cazuri nu s-au mai întâlnit”, spune expertul.

Explicația pentru care un rechin atacă oamenii

O posibilă explicație pentru acest incident ar putea fi că în Hurghada sunt mult mai mulţi oameni decât acum 30 de ani. ”Primim un milion de turişti, aşa că probabilitatea unui incident pur şi simplu e mai mare decât atunci când primeam 100.000. Pot aproxima că, în timp ce discutăm, peste 10.000 de turişti înoată în Marea Roşie. Totuşi, numărul mare de oameni din Hurghada e mai probabil să sperie rechinii”, spune acesta.

”În 99% din cazuri, atunci când sunt atraşi de un om aflat la suprafaţă, vin să verifice ce se întâmplă, îşi dau seama că nu reprezintă hrana lor şi pleacă. În cazuri foarte rare, asta se poate termina cu un accident mortal: rechinul te poate lovi, te poate muşca de frică”, mai spune activistul.

Întrebat dacă au mai existat astfel de incidente, acesta a răspuns: ”Nici măcar astea nu se întâmplă prea des. Dar oamenilor le place povestea lui „Jaws” – Fălci (filmul făcut de Steven Spielberg, n.r.). Acum mai mulţi ani, a venit în hotelul în care lucram o echipă de animatori români, foarte bine antrenaţi. Erau 2 băieţi şi 4 fete. Am făcut snorkeling cu ei şi, când le-am arătat un rechin în apă, una dintre fete m-a apucat atât de tare de mână încât unghiile ei mi-au intrat în carne. Era extrem de panicată. I-am arătat ce se întâmplă în jur, cum oamenii sar din bărci şi se apropie de rechin, ca să-l privească şi abia atunci a reuşit să se relaxeze”.

Ce ar trebui să ştie turiştii care se gândesc să vină în Hurghada

De aemenea, el a mai spus că înainte de a veni în vacanță în Hurghada turisțiiar trebui în primul rând să se informeze.

”Când călătoreşti, trebuie să citeşti despre specificul natural al zonei. Că nu trebuie să bei apă de la robinet, că devii un homar dacă stai la soare fără protecţie chiar şi o jumătate de oră, că trebuie să te menţii hidratat. Trebuie să ştie ce să facă atunci când înoată printre corali, printre rechini. Citiţi codurile de conduită pentru apele tropicale! De altfel, şi închiderea plajelor e tot o procedură standard. Nu suntem magicieni, n-am inventat noi roata. Există un cod de conduită care le impune autorităţilor să închidă zona pentru investigaţii, iar apoi oamenii vor putea înota la loc. Ca o comparaţie, i-au oprit cumva pe oameni atacurile teroriste să meargă în SUA? Nu! În Hawaii sunt o mulţime de rechini agresivi, iar oamenii dau milioane ca să meargă acolo”.

Ce e de făcut în preajma rechinilor

Când cineva strigă din apă „rechin”, necunoscătorii se grăbesc să înoate către vas, iar cunoscătorii se grăbesc de pe vas în apă. Avem şi câte un cod de conduită care descrie ce trebuie să faci când vezi un delfin, o broască ţestoasă sau un rechin, explică acesta.

”Trebuie să menţineţi o distanţă de cel puţin 4 metri, să nu atingeţi sau să înotaţi către el, să încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre mărime şi comportamentul lui şi să raportaţi întâlnirea astfel încât şi alţii să se bucure de experienţă. De asemenea, se pot raporta şi comportamentele împotriva naturii: rănirea delfinilor, aruncarea gunoaielor în larg, statul pe reciful de corali, pescuitul ilegal, jet ski-uri. Nu avem nicio atribuţie de control, dar avem o voce puternică în relaţia cu autorităţile”, mai spune Nour El Din Farid, activist de mediu din cadrul HEPCA pentru Libertatea.

HEPCA este organizaţia de specialişti care ajută autorităţile la conservarea naturii în Marea Roşie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Descoperire arheologică șocantă: 76 de copii sacrificați, cu pieptul desfăcut și craniul modificat. Scopul „ofrandei”...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Cum arată casa în care locuiesc prințul Harry și Meghan Markle. Imagini uimitoare
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
VIDEO Shah Rukh Khan a electrizat scena din Dubai. Promisiunea pe care superstarul de la...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud...