Prima pagină » Știri » Răspândirea rujeolei: Încă 50 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână în 5 județe

Răspândirea rujeolei: Încă 50 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână în 5 județe

Răspândirea rujeolei: Încă 50 de cazuri au fost confirmate în ultima săptămână în 5 județe
Încă 50 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, în cinci județe din România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.761, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 6 decembrie, este de 18.761, dintre care 64 decese.

În ultima săptămână, au fost raportate 21 de cazuri nou confirmate în Caraș-Severin, 19 în Mehedinți, câte 4 în Brașov sau Timiș și două în Dolj.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Astfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

„Rujeola este foarte contagioasă  – se estimează că 90% din persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală / vaccinare), expuse vor contracta boala. Omul este singura gazdă pentru acest virus.

Principalele simptome ale rujeolei

Principalele simptome sunt febra mare, tuse, rinoree, erupție și inflamație la nivelul ochilor (conjunctivită). Primele simptome (febră, simptome respiratorii) apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, în medie la 10 zile de la expunere. Erupția apare în medie la 4 zile după primele simptome iar pacientul este contagios 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Erupția este însoțită de febră 39-40ºC; în cazurile necomplicate, starea generală se ameliorează la 3 zile după apariția erupției iar pacientul își revine complet în 7-10 zile de la debut.

Posibile complicatii ale rujeolei

Complicațiile intervin în 30% din cazuri și includ pneumonie, encefalită, otită medie, diaree, laringo-traheo-bronșită și infecții bacteriene secundare. Copiii foarte mici și persoanele imunocompromise au risc ridicat de complicații, formă severă de boala și chiar deces”, anunță cei de la medicover.ro.

Citește și