ANSVSA a publicat rezultatele parțiale ale probelor prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății ca probabilă sursă a îmbolnăvirii copiilor diagnosticați cu SHU, se arată într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX.
Potrivit comunicatului, rezultatele arată că nu a mai fost depistată prezența „Escherichia Coli serogrupul O2”. În total, din 411 probe recepționate, 312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) și 99 de eșantioane sunt în lucru.
Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie 2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic (SHU).
„Precizăm că procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. În ceea ce privește proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare și respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)”, se mai spune în comunicat.
În continuare, ANSVSA va extinde investigațiile la nivelul exploatațiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor și al ingredientelor din compoziția produselor alimentare.