Prima pagină » Știri » Răspunsul lui Nicolaescu, întrebat despre eventuale majorări salariale în Sănătate, în 2013

Răspunsul lui Nicolaescu, întrebat despre eventuale majorări salariale în Sănătate, în 2013

Răspunsul lui Nicolaescu, întrebat despre eventuale majorări salariale în Sănătate, în 2013
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, că nu sunt posibile majorări salariale ale personalului medical în 2013, explicând că bugetul disponibil anul acesta este, practic, mai mic decât cel din 2012, astfel că "nu e de unde".

„Anul 2013 este un an trist din punct de vedere al fondurilor. Noi, practic, avem bani mai puțin în 2013 decât în 2012, practic, pentru activitățile curente. Nu vă pot spune că vă asigur o creștere salarială, pentru că nu e de unde. Vă spun deschis. E obligația mea. Nu avem această posibilitate”, a declarat ministrul, la o întâlnire cu liderii Sanitas.

Eugen Nicolăescu a ținut să sublinieze, în același context, cât este de important ca spitalele să nu mai acumuleze datorii.

„Dacă nu mai sunt arierate, cât plătim în acest an pe arierate, vom avea (anul viitor – n.r.) un buget mai mare cu aproximativ 800 de milioane de euro. Sunt bani serioși într-un sistem sărac”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătății s-a referit și la rectificarea bugetară, precizând că, deși reperele economice sunt „optimist încurajatoare”, este nevoie de precauție.

„Am sesizat Ministerul Finanțelor pentru rectificare pozitivă la Ministerul Sănătății, dar depinde cum merge economia. Datele sunt optimist încurajatoare. Trebuie să fim foarte ponderați și precauți, pentru că nu știm ce vom primi la rectificare”, a spus el.

În aprilie, Eugen Nicolăescu spunea, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolăescu a precizat atunci că proiectul actului normativ respectiv vizează „excluderea medicului din sistem bugetar”, adică acesta „să nu mai fie funcționar public și să trăiască cu grila respectivă”.

Citește și