Prima pagină » Știri » Răspunsul TVR, după ce Ponta a anunțat că va trimite Corpul de control pentru a verifica situația de la televiziune

Răspunsul TVR, după ce Ponta a anunțat că va trimite Corpul de control pentru a verifica situația de la televiziune

Răspunsul TVR, după ce Ponta a anunțat că va trimite Corpul de control pentru a verifica situația de la televiziune
TVR transmite într-un comunicat, referitor la declarația lui Victor Ponta că va trimite Corpul de control al premierului pentru a verifica situația de la televiziune, că Guvernul nu are nicio atribuție de control asupra TVR, dar că își manifestă disponibilitatea pentru un dialog cu Executivul.

TVR transmite într-un comunicat, referitor la declarația lui Victor Ponta că va trimite Corpul de control al premierului pentru a verifica situația de la televiziune, că Guvernul nu are nicio atribuție de control asupra TVR, dar că își manifestă disponibilitatea pentru un dialog cu Executivul.

„Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că va trimite Corpul de control al primului ministru pentru a verifica situația de la TVR. Față de această declarație facem următoarele precizări. Premierul Victor Ponta a lansat recent invitația, către conducerea TVR, la o discuție informală cu un reprezentant al său. Președintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu, a acceptat această invitație. Deși TVR este un serviciu public autonom de interes național, independent editorial, care își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului, Guvernul neavând nicio atribuție de control asupra TVR, considerăm că dialogul TVR – Guvern, purtat prin intermediul unui reprezentant al Corpului de control al primului ministru, este de natură să ducă la o înțelegere completă a problemelor și la o identificare corectă a posibilelor soluții de deblocare a situației”, se arată în comunicatul Televiziunii Române remis MEDIAFAX.

Totodată, „TVR își manifestă toată disponibilitatea în prezentarea detaliată a datelor de care dispune, date care se regăsesc în Raportul anual de activitate al TVR depus la Parlament și sunt confirmate de Raportul Curții de Conturi, care a finalizat recent un amplu control”, mai spun reprezentanții Televiziunii.

TVR are statut de instituție publică și își desfășoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Președintele Consiliului de Administrație (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorității deputaților și senatorilor. Principala sursă de finanțare a Televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeană, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primește de la bugetul de stat merg în proporție de aproximativ 90% direct către Societatea Națională de Radiocomunicații, pentru transmisia terestră, potrivit TVR.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că a trimis Corpul de Control să verifice situația de la TVR, instituție care a acumulat importante datorii atât către ANAF, cât și față de instituții internaționale care asigură dreptul de televizare a Campionatului European de fotbal și a Jocurilor Olimpice.

Premierul a arătat, totodată, că există date care indică reținerea, dar neplata de către TVR a contribuțiilor de asigurări sociale pentru salariați pe o perioadă de doi ani, ceea ce poate fi considerată infracțiune.

El a precizat că săptămâna viitoare, marți, când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice, va susține depolitizarea TVR.

Alexandru Lăzescu a prezentat, pe 24 mai, într-o conferință de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

La aceeași conferință de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situație financiară a instituției, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeșalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcționarea televiziunii.

Însă, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, duminică, în legătură cu situația financiară a TVR, că nu are în vedere deblocarea conturilor instituției de către Guvern, întrucât conducerea instituției trebuie să prezinte o soluție pentru datoriile de 120 de milioane de euro.

 

Citește și