RĂSPUNSURI. Ce-ar alege Nelu Tătaru între poziția de la Ministerul Sănătății și a fi medic chirurg

Publicat: 07 06. 2020, 09:48
Actualizat: 06 04. 2021, 21:47
Nelu Tătaru despre medicamentul-minune pe care Marea Britanie l-a anunțat recent ca „extraordinar”: La noi se folosea de mult timp

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că încă momentan n-a avut timp să se gândească la viitorul carierei sale politice și preferă să vadă mai întâi că situația epidemiologică din România se stabilizează. Întrebat într-o emisiune la Digi 24 ce ar alege între pozițiile de la Ministerul Sănătății și cea de medic chirurg, Nelu Tătaru a mărturisit: „Chirurgia va rămâne în continuare viața mea, ca să spun așa. Din chirurg am ajuns ministru și nu din ministru am ajuns chirurg”.

„Încă n-am avut timp să mă gândesc la viitorul carierei politice, în condițiile în care ca secretar de stat, când a apărut în Monitorul Oficial, eram de gardă și operam, iar când a venit momentul numirii ca ministru, eram la Suceava făcând același lucru profesional. Prefer să văd că am trecut peste un moment dificil, prefer să văd că avem o viziune pentru următoarea perioadă, pentru următoarele 3-6 luni. Eu obișnuiesc să spun că suntem încă într-un moment medical, trebuie să vină un moment economic și de-abia dup-aia să ne gândim la un moment politic. Unii s-au grăbit și au trecut direct la momentul politic, dar încă nu gândesc politic până nu văd că menirea mea ca ministru al sănătății a ajuns măcar la un punct în care pot decreta o stabilitate”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Tătaru: Putem reveni la viaţa „cvasi-normală” în iulie

Ne putem gândi să revenim la o viaţă „cvasi-normală” la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august și la un al treilea val de relaxare din 15 iulie, spune ministrul Nelu Tătaru. Dacă va veni un al doilea val de infectări, nu va fi la fel ca primul, consideră ministrul.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre un studiu de seroprevalență, care va arăta cât suntem de imunizați, câți am trecut prin boală, dar și ce previziuni sunt.

Studiul în cauză vizează 29.019 subiecți din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, din care pacienții aleși prin eșantion vor merge la 3 laboratoare pentru analize sau evaluarea perioadică, iar INSP va face, cu acordul lor, teste serologice.

„Ne va spune câți dintre noi am trecut prin boală și previziuni pentru un viitor episod. Așa putem previziona un eventual val 2”, a mai declarat Tătaru.

Întrebat dacă va veni un al doilea va la toamnă, ministrul a răspuns că în general o pandemie merge cu epidemii sezoniere 1 an sau 2.

„Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice”, a punctat Nelu Tătaru.