Răsturnare de situație în cazul demiterii Directorului General al Metrorex. Ministrul Transporturilor, contrazis de statutul societății
Alături de directorul general Metrorex Marin Aldea, ministrul declarat pentru MEDIAFAX că va fi demis și directorul de Exploatare, Liviu Dinu.
Felix Stroe a invocat probleme manageriale mai vechi și lipsa de reponsabilitate a conducerii companiei.
„Problemele de la metrou nu sunt de azi, de ieri. Vin de mulți ani. Este o lipsă de responsabilitate, o lipsă de eficiență managerială. Sunt multe lucruri. Am dispus o anchetă care va începe la ora 8 și va fi condusa de secretarul de stat Cercel. Cu siguranță vom constata și multe alte probleme care au culminat cu incidentul de azi. Bani pentru întreținere curentă la metrou au fost suficienți și vor fi mereu. Este vorba de responsabilitate, de ritmicitatea cu care se executa aceste lucrări. Nu numai pentru ce s-a întâmplat de dimineață, ci pentru toate care vin din urma, am luat decizia de a-i demite pe directorul general și pe directorul de exploatare. Ideea este un singură: la metrou e nevoie de o disciplină de fier, ca la întreaga cale ferata pe care o voi institui foarte rapid. Toleranța va fi zero față de managerii care nu își fac datoria”, a declarat pentru MEDIAFAX Felix Stroe.
Decizia a fost luată după ce un tren a rămas blocat în zona Eroilor, circulația fiind oprită mai bine de două ore. Felix Stroe a precizat că în cursul dimineații a cerut primarului Capitalei suplimentarea numărului de autobuze în zonă pentru preluarea călătorilor.
Stroe, contrazis de statutul Metrorex: Doar Consiliul de Administrație poate revoca Directorul General
Directorul general al Metrorex poate fi demis doar de Consiliul de Administrație, conform ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se arată în statutul actualizat al societății Metrorex. Astfel, directorul Metrorex nu poate fi demis de ministrul Transporturilor.
„Consiliul de Administrație revocă Directorul General”, potrivit statutului actualizat al societății Metrorex, conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată și actualizată, și a OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
„Consiliul de Administrație numește directorul general la recomandarea comitetului de nominalizare și remunerare și semnează contractul de mandat cu Directorul General”, se mai arată în statut.
Consiliul de Administrație (CA) se întrunește cel puțin odată la trei luni și ori de câte ori este necesar. Deciziile CA sunt adoptate în mod valabil cu majoritate simplă (jumătate plus unu) a voturilor membrilor Consiliului de administrație. Organele care asigură controlul și conducerea Metrorex sunt Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Administrație și Directorul General. Reprezentanții acționarului unic în Adunarea Generală a Acționarilor sunt numiți de Ministerul Transporturilor.
Consiliul de Administrație și Directorul General răspund de activitatea de administare și conducere a Metrorex, iar Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate publică tutelară, și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a Metrorex, potrivit statutului societății.
Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a Metrorex și răspundere, în condițiile legii, pentru efectele acestora, revine Consiliului de Administrație și Directorului General.
Metrorex este administrată potrivit sistemului unitar conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată și actualizată, și a OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.