Prima pagină » Știri » Răsturnare de situație în cazul fugii Elenei Udrea. Ce spun, de fapt, judecătorii despre statutul ei de „refugiat politic”

Răsturnare de situație în cazul fugii Elenei Udrea. Ce spun, de fapt, judecătorii despre statutul ei de „refugiat politic”

Răsturnare de situație în cazul fugii Elenei Udrea. Ce spun, de fapt, judecătorii despre statutul ei de „refugiat politic
Detalii pe Gândul.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic.

De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Magistrații au respins și cererea apărătorului Elenei Udrea de amânare a termenului din acest dosar.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanță, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an și că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetățean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru dorește să dea declarații în această cauză.

Referitor la faptul că procurorul DNA a susținut, în sala de judecată, că Elena Udrea nu ar avea statut de refugiat politic, apărătorul fostului ministru susține că acesta nu a citit bine documentele.

„Nu a citit bine. Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că așa e procedura. Am mai depus un document în care dânsa a solicitat statului Costa Rica să răspundă în scris care îi sunt drepturile și obligațiile conferite de acest statut, care e legislația internă la care ne raportăm. (…) Are exact aceleași drepturi ca și cel de statut permanent. (…) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând. Temerile cred că sunt justificate. Dacă vă amintiți, decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost din momentul în care i-a fost schimbat completul de judecată”, a mai declarat avocatul.

Procurorul DNA a susținut că Elena Udrea nu a obținut statutul de refugiat.

„Nu rezultă nicăieri în acel document că i s-a dat statutul de refugiat. Se arată că există un interviu acolo când ea susținea în fața noastră că e în imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu și evidențiază că i se permite șederea și nicidecum că are statut de refugiat. Luați act de natura tendențioasă de traducere a documentelor. Se vorbește în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul DNA în fața instanței.

Citește și