Prima pagină » Știri » Răsturnare de situație în scandalul Firea-Băsescu. Dosarul NU va fi trimis în judecată, cercetările se reiau

Răsturnare de situație în scandalul Firea-Băsescu. Dosarul NU va fi trimis în judecată, cercetările se reiau

Răsturnare de situație în scandalul Firea-Băsescu. Dosarul NU va fi trimis în judecată, cercetările se reiau
Pachetul General a anunțat, joi, că dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu este cercetat pentru amenințare la adresa Gabrielei Firea nu va fi trimis în judecată, iar cercetările vor fi reluate după ce Augustin Lazăr a infirmat decizia procurorului de caz, pe motiv că ancheta este incompletă. La scurt timp, Firea a reacționat, declarându-se dezamăgită de această decizie și precizând faptul că și-ar fi dorit o mediere.
Se infirmă ceva ce eu n-am luat la cunoștință. Eu personal am fost de câteva ori la parchet, domnul Bolcaș a fost de foarte multe ori, tot ce ni s-a solicitat am depus la dosar, am fost chiar interogată de avocații domnului Băsescu vreo treio ore, nu înțeleg de ce ancheta nu a fost efectivă. Faptul că după doi ani de zile nu s-a clarfificat într-o formă sau alta, pentru că nu pot eu să sugerez o soluție, au avut mai mult de doi ani la dispoziție să dea o soluție. Credeți că mai interesează pe cineva? Acum ce facem, luăm ancheta de la capăt și mai așteptăm încă doi ani? Sunt dezamăgită. Eu chiar am dorit o mediere, o retracatare a acelei părți din declarație. Am stat al dispoziția Justiției chiar însărcinată. Am fost la parchet în luna a 7-a de sarcină, chiar a fost o traumă.

Citeste mai mult: adev.ro/ob0kx9

„Se infirmă ceva ce eu n-am luat la cunoștință. Eu personal am fost de câteva ori la parchet, domnul Bolcaș a fost de foarte multe ori, tot ce ni s-a solicitat am depus la dosar, am fost chiar interogată de avocații domnului Băsescu vreo trei ore, nu înțeleg de ce ancheta nu a fost efectivă. Faptul că după doi ani de zile nu s-a clarfificat într-o formă sau alta, pentru că nu pot eu să sugerez o soluție, au avut mai mult de doi ani la dispoziție să dea o soluție. Credeți că mai interesează pe cineva? Acum ce facem, luăm ancheta de la capăt și mai așteptăm încă doi ani? Sunt dezamăgită. Eu chiar am dorit o mediere, o retractare a acelei părți din declarație. Am stat la dispoziția Justiției chiar însărcinată. Am fost la parchet în luna a șaptea de sarcină, chiar a fost o traumă”, a declarat Firea la Adevărul Live.

Pachetul General a anunțat că dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu este cercetat pentru amenințare la adresa Gabrielei Firea nu va fi trimis în judecată, iar cercetările vor fi reluate.

„În urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care să respecte exigențele în materia conținutului rechizitoriului și standardelor de claritate în prezentarea acuzării în instanță. Ca urmare a infirmării soluției inițiale dispuse de procurori, cercetările urmează a fi reluate de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru clarificarea acuzațiilor penale, completarea materialului probator, în vederea lămuririi tuturor aspectelor cauzei. Ulterior, se va efectua o nouă evaluare a întregului material probator, în raport și de doctrina și jurisprudența în materie, pentru a adopta o soluție legală și temeinică în cauză”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție într-un comunicat de presă.

Procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al României, Traian Băsescu, pentru două acte de amenințare. Soluția a fost confirmată și de șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, Camelia Sutiman însă a fost fost infirmată de Procurorul General al României, Augustin Lazăr. Mandatul de șef de secție al Cameliei Sutiman a expirat vineri, aceasta confirmând rechizitoriul înainte de încetarea mandatului.

Firea: În doi ani se putea da o soluție

Gabriela Firea susține că s-ar fi putut da o soluție în dosarul în care l-a acuzat pe Traian Băsescu de amenințare, având în vedere că au trecut doi ani de la declarațiile fostului președinte, considerate de Firea ca fiind amenințare.

„Am fost surprinsă, câtă vreme eu nu știam care este soluția parchetului. Am aflat-o din presă, pe surse, și astăzi am aflat tot din presa că s-a infirmat soluția pe care eu nu o cunosc. Au trecut doi ani de zile de la acel eveniment care a fost public și cred că în acest răstimp se putea da o soluție, într-un fel sau altul, pentru că eu nu sunt jurist și nu vreau să anticipez care ar fi fost cea a magistraților, dar cred că în acest timp se putea găsi o soluție. Mi se pare că s-a prelungit foarte mult această analiză și eu am fost chiar și însarcinată la audieri, nu m-am prevalat nici măcar de acea perioadă. De asemenea, am fost supusă unui interogatoriu din partea avocaților domnului Băsescu și nu m-am sustras de la el, am răspuns tuturor întrebărilor adresate de ei. Prin urmare, a fost o surpriză pentru mine ca s-a infirmat ceva ce eu oricum nu știam, nu mi se adusese la cunoștință”, a declarat Gabriela Firea.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie 2015, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de șantaj.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu întrucât acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instanței supreme anunța, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacționat, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași.

„Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul și a precizat că gestul este determinat de amenințările pe care șeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Dosarul în care Traian Băsescu este urmărit penal pentru șantaj nu este singurul în care fostul președinte este cercetat.

Potrivit unei adrese a Biroului de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), trimisă marți, la solicitarea MEDIAFAX, în 12 dosare penale care îl privesc pe Traian Băsescu s-a dispus reluarea urmării penale, fiind trimise la instanță în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale. În șapte dintre dosare judecătorii au confirmat deja redeschiderea urmăririi penale.

Conform documentului citat, reluarea urmării penale s-a dispus în conformitate cu dispozițiile articolului 335 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit căruia „în cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanța și dispune redeschiderea urmăririi penale”

„În două dintre dosarele redeschise a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv infracțiunile de abuz în serviciu, fals în declarații și uz de fals, iar într-un dosar a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Traian Băsescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj”, se arată în adresa PÎCCJ.

Citește și