RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 906. Cel puțin două persoane au fost UCISE, într-un bombardament al forțelor ucrainene asupra unui mall, din orașul Donețk

Publicat: 17 08. 2024, 07:52
Actualizat: 17 08. 2024, 08:10

Cel puțin două persoane au murit și mai multe au fost rănite după ce armata ucraineană a bombardat un centru comercial din orașul Donețk, regiune din estul Ucrainei aflată sub ocupație rusă, au declarat autoritățile locale citate de agențiile de presă de stat ruse.

Regiunea Belgorod din Rusia, aflată la granița cu Ucraina, va evacua locuitorii din cinci sate, deoarece zona este atacată puternic din partea forțelor ucrainene, a declarat guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov, potrivit Al Jazeera.

Cele mai intense lupte dintre trupele ucrainene și cele rusești au fost raportate în centrul strategic ucrainean Pokrovsk. Oficialii au spus că armata rusă se afla la 10 km de la periferia orașului Pokrovsk. Nu s-au portat imediat victime.

Șeful armatei ucrainele Oleksandr Syrskii, a declarat că forțele Kievului au avansat cu 1-3 km în unele zone din regiunea Kursk a Rusiei. Kievul a susținut că a preluat controlul a 82 de așezări pe o suprafață de 1.150 km pătrați (444 mile pătrate) din regiune începând cu 6 august.

Autoritățile militare din orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, i-au îndemnat pe civili să grăbească accelereze evacuarea vineri, deoarece armata rusă se apropia rapid de ceea ce a fost una dintre țintele cheie ale Moscovei de luni de zile.

Oficialii Pokrovsk au spus într-o postare pe Telegram că trupele ruse: „înaintau într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece, este din ce în ce mai puțin timp pentru a colecta bunurile personale și a pleca în regiuni mai sigure.”

Pokrovsk este unul dintre principalele puncte strategice de apărare ale Ucrainei și un centru logistic cheie în regiunea de est Donețk. Capturarea orașului Pokrovsk  ar compromite abilitățile defensive și rutele de aprovizionare ale Ucrainei și ar aduce Rusia mai aproape ca niciodată de scopul său declarat de a ocupa întreaga regiune.

Ofensiva fulger a Ucrainei în mai multe regiuni de graniță cu Rusia este menită să convingă Moscova să se angajeze în discuții „echitabile” despre războiul său din Ucraina, a declarat vineri un consilier al lui Volodimir Zelenski.

„Trebuie să provocăm înfrângeri semnificative Rusiei”, a scris consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Telegram. „În regiunea Kursk, vedem clar cum instrumentul militar este folosit în mod obiectiv pentru a convinge Federația Rusă să intre într-un proces de negociere echitabil”.