În imagini apare o tânără care încearcă să dea foc cu o brichetă steagului Ungariei, arborat lângă sediul UDMR Bihor.
Persoana care o filmează reușește să o convingă pe tânără să renunțe la aprinderea steagului.
Imaginile au fost postate duminică pe Facebook de către organizația UDMR Bihor, care susține că au fost filmate în noaptea de sâmbătă spre duminică. Reprezentanții organizației scriu: „Unii nu sunt capabili să conviețuiască în pace”.
Potrivit acestora, tânăra a încercat să dea foc steagului ungar, dar nu a reușit pentru că a fost oprită de tânărul care o filma.
De asemenea, reprezentanții UDMR Bihor susțin că în ultimele patru luni s-au înregistrat patru incidente legate de steagul Ungariei și au depus de fiecare dată plângeri oficiale. Zona are supraveghere video, însă Poliția nu a cerut vreo înregistrare, susține aceeași sursă, astfel că nici autorii nu au fost prinși.
Reprezentanții UDMR Bihor au pregătit plângerea și și susțin că o vor depune la Poliție.
În luna martie se întâmpla un alt conflict în care miza era arborarea steagurilor maghiare în România. Primarul din Sfântul Gheorge a amplasat steaguri ale Ungariei cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, și a refuzat săamplaseze steaguri și ale României, lângă cele ale Ungariei, cum a cerut prefectura Covasna.
„În momentul de față, pregătindu-se de comemorarea festivă în cinstea aniversării a 170 de ani de la Revoluția și Lupta de Independență din 1848-1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul orașului cu panglici de culori naționale ungurești, piața Libertății cu drapel național unguresc, și câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul național unguresc nefiind același lucru cu drapelul Ungariei”, declara în martie Primăria Sfântu Gheorghe.
De asemenea, Primăria Sfântu Gheorghe a susținut că a amplasat panglicile conform unei hotărâri date de Guvern, care preciza că minoritățile etnice pot folosi la acțiunile specifice și însemnele proprii.
Primarul Antal Ãrpád-András a declarat, în legătură cu somația Prefecturii, că ziua de 15 martie se sărbătorește de 170 de ani în Transilvania, în Ținutul Secuiesc.
„Din 1989 încoace arborăm simbolurile naționale în fiecare an. Se pare că în acest an, în anul Centenarului, unii ne-ar contesta și acest drept”
Aceasta nu este un steag! Nici drapel! Aceasta este o panglică de culori naționale ungurești. Ordinea e potrivită, deoarece dacă pe stâlp le întoarcem în sus, prezintă compoziția steagului național maghiar: roșu-alb-verde. Repet, aceasta nu este nici steag, nici drapel”, a spus primarul Antal Ãrpád-András.