Prima pagină » Știri » Răzvan Băncescu de la ASPA, audiat în dosarul copilului decedat după ce a fost mușcat de câini

Răzvan Băncescu de la ASPA, audiat în dosarul copilului decedat după ce a fost mușcat de câini

Răzvan Băncescu de la ASPA, audiat în dosarul copilului decedat după ce a fost mușcat de câini

Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), este audiat, miercuri după-amiază, de procurorii Parchetului general, în dosarul copilului de patru ani care a murit după ce a fost mușcat de câini vagabonzi în București.

Audierea are loc la scurt timp după ce dosarul privind împrejurările în care a murit copilul a fost preluat, de la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, de cei ai Parchetului instanței supreme, care continuă ancheta în acest caz.

„Prin rezoluția din data de 4.09.2013, în temeiul dispozițiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, s-a dispus preluarea cauzei având ca obiect decesul minorului A. I. C. (în vârstă de 4 ani) de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică”, s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Parchetul general.

Potrivit sursei citate, motivele ce au stat la baza deciziei de preluare vizează complexitatea cauzei și intensa mediatizare a acestui caz.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz vor fi menținute toate actele de cercetare efectuate până în prezent, precum rezultatul necropsiei, procesul verbal de cercetare la fața locului și declarațiile unor martori.

Copilul în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Șase câini au fost ridicați de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre aceștia având urme de sânge, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

Câinele care a fost găsit cu sânge pe bot fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, a mai spus Băncescu.

O femeie care a fost membră a Fundației Caleidoscop și a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conștiința curată, potrivit stirileprotv.ro.

Pe formularele de adopție și revendicare scrie că Fundația Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai dorește să îl predea Administrației pentru Supravegherea Animalelor.

Semnătura de pe formular îi aparține Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea și-a asumat răspunderea în numele organizației pentru alți opt maidanezi.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adică exact în Ajunul Crăciunului, la adresa din formular – strada Brașov numărul 30, în Sectorul 6.

Reprezentanții de astăzi ai ONG-ului sunt de negăsit, așa că nimeni nu poate explica ce caută câinele lor din Sectorul 6 în Parcul Tei, la 10 kilometri distanță. Mai mult, vecinii spun că nu au auzit niciodată de organizația Caleidoscop și nici de președintele ei, Carmen Secăreanu.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, marți, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administrație și că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.

„I-am rugat pe secretarul general și pe liderul grupului PSD în această dimineață să se intereseze să urgentăm dezbaterea. Sper să găsim o soluție. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are șase ani și știu despre ce este vorba. Sunt și eu iubitor de câini, am acasă câini maidanezi și de rasă, este important să facem ceva cu această problemă și deja lucrurile sunt exagerate și cred că noi românii așa suntem, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte, îl facem dacă există un eveniment”, a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.

El a arătat că va discuta în Biroul Permanent și va cere ca până la săptămâna viitoare Comisia pentru administrație a Camerei să-și stabilească cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind câinii fără stăpân.

Valeriu Zgonea a mai spus că nici fostul guvern nu a fost în stare să rezolve această problemă și a precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta pentru găsirea unei soluții.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul ședinței Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă și nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament și speră ca în următoarele zile să se găsească „soluția corectă”.

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 și care reglementează inclusiv eutanasierea.

Ciucă a spus că OUG 155/2001 care a fost aprobată prin lege prevede condițiile în care câinii pot fi eutanasiați, în 7 zile de la data în care sunt duși în adăposturi, normele de capturare a câinilor, de sterilizare, de eutanasiere.

„Nu pentru că nu există o lege pe această temă s-a întâmplat acest lucru, ci pentru că, eventual, nu se aplică”, a spus Ciucă.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și