RCS&RDS a dat în judecată marii cabliști, cerând instanței să îi oblige să introducă în grile Digi24

RCS&RDS a dat în judecată marii cabliști, cerând instanței să îi oblige să introducă în grile Digi24
Publicat: 16/05/2014, 20:22
Actualizat: 26/03/2019, 11:53

RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 București.

În aceeași zi, RCS&RDS a dat în judecată și Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 București.

De asemenea, RCS&RDS a dat în judecată NextGen Communications SRL și Romtelecom SA. NextGen este o societate care face parte din grupul Romtelecom.

Obiectul proceselor este „ordonanță președințială”, potrivit informațiilor postate pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Surse din companiile de cablu au declarat pentru MEDIAFAX că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanței să îi oblige pe cabliștii săi concurenți să introducă în grile televiziunea de știri Digi 24.

Nu au fost încă stabilite primele termene ale acestor procese.

Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-și acționa în instanță principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de știri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăți de cablu care nu respectă principiu „must carry”, între care și RCS&RDS.

Lista „must carry” a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligația ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condițiile regimului „must carry”, potrivit unui anunț postat pe site-ul CNA.

Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderență televiziunea de știri Digi 24 (aflată pe poziția 13 în lista „must carry”), în grilele sale analogice și digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societății Române de Televiziune (SRTv).

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom și Next Gen (societate deținută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderență în grilele analogice și digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom și NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderență Digi 24 în grilele analogice și digitale și studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.

CNA a somat public și RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul „must carry”, întrucât nu difuzează cu preponderență în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziția 15 în lista „must carry”), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziția 29), Credo TV (poziția 30), dar și studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureș și TVR Cluj.

CNA a aplicat toate aceste sancțiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în orașele reședințe de județ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în ședința din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societății RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC și Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul Național al Audiovizualului aprobase, în ședința din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicații Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește Digi 24, televiziunea de știri a companiei de telecomunicații concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu pot să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăți de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău -, care nu include și Digi 24.

Pe de altă parte, în ședința din 20 martie, Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeași ședință din 20 martie, CNA a aprobat și grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăsește Digi 24.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 (cu stațiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Până la ora difuzării acestei știri, reprezentanții RCS&RDS nu au răspuns la întrebările adresate de agenția MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
Ce angajați primesc prime în concediu. Domeniile în care se fac mari cadouri
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×