RCS&RDS, blocat de CNA: Operatorul nu cablu n-a putut prelua postul Radio 1 al familiei deputatului Florin Pâslaru
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o solicitare a societății Paf Media SRL de cedarea a licenței audiovizuale a Radio 1 din Galați către societatea RCS&RDS SA. În plus, Paf Media SRL a solicitat Consiliului modificarea licenței acestui post de radio și schimbarea denumirii din Radio 1 în Pro FM (pentru a putea fi integrat în rețeaua Pro FM deținută de RCS&RDS, n.r.)
Totodată, societatea Paf Media SRL a solicitat CNA și cedarea altor două licențe de radio pe care le deține pentru Radio 1, respectiv cele din Tecuci și Târgu-Bujor, către o altă societate, Biocenter SRL.
CNA a constatat însă că în cazul licențelor de la Galați și Târgu-Bujor emisia postului Radio 1 a fost întreruptă mai mult de 90 de zile, termenul legal acordat de către Consiliu pentru nedifuzarea programului din motive tehnice. În cazul licenței din Tecuci, nu a fost înregistrată o astfel de problemă.
Legislația audiovizualului prevede că, în cazul în care emisia nu este reluată după această perioadă de 90 de zile, CNA va retrage licența.
„Nu este un secret că societatea Paf Media a întâmpinat probleme financiare serioase în ultima perioadă, motiv pentru care au fost și acele întreruperi de programe”, a declarat Manuela Cazan, reprezentanta Radio 1, în ședința CNA de joi.
Ea a precizat că, din cauza acestor probleme financiare, nu au putut fi achiziționate echipamente pentru retehnologizarea Radio 1, motiv pentru care postul de radio a fost nevoit să își întrerupă emisia. Aceasta a mai spus că acționarii Radio 1 doresc să cesioneze cele trei licențe pe care le dețin pentru că vor ca acest post de radio să funcționeze în continuare.
Totodată, Manuela Cazan a mai spus că nu cunoaște cu exactitate situația în ceea ce privește durata pentru care a fost întreruptă emisia Radio 1, în Galați și Târgu-Bujor, solicitând CNA o amânare a discutării subiectului pentru a se informa și pentru a prezenta Consiliului eventuale probe din care să reiasă că postul de radio nu și-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.
Potrivit articolului 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, și mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.
Consiliul a evitat să ia, în ședința de joi, o decizie în privința unei eventuale retrageri a licențelor deținute de Radio 1, în Galați și Târgu-Bujor.
Astfel, CNA a decis cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Radu Călin Cristea) să amâne discutarea acestui caz pentru următoarea ședință a Consiliului, în timp ce „împotriva” amânării a votat Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA.
Asociații societății Paf Media SRL, care deține în prezent Radio 1, sunt Valerica Pâslaru – 50% și Florin Alexandru Ioan Pâslaru – 50%, potrivit site-ului CNA.
Florin Alexandru Ioan Pâslaru este fiul deputatului PSD Florin Pâslaru, iar Valerica Pâslaru este soția parlamentarului, conform celei mai recente declarații de avere a acestuia, publicată pe site-ul Camerei Deputaților.
Totodată, Florin Pâslaru este membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, ocupând funcția de secretar al acestei comisii.
Pe de altă parte, Biocenter SRL, care dorește să preia licențele de la Tecuci și Târgu-Bujor ale Radio 1, este o firmă din sfera de influență a deputatului PSD (membru UNPR) Laurențiu Chirvăsuță. Soția lui Laurențiu Chirvăsuță, Rita, este inginer la Biocenter SRL, potrivit celei mai recente declarații de avere a acestuia.
Pe de altă parte, societatea Paf Media SRL, controlată de familia deputatului PSD Florin Pâslaru, are și alte operațiuni în media locală, deținând licența televiziunii TV Galați.
RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România.
Recent, RCS&RDS a intrat pe piața de radio din România, prin preluarea tuturor licențelor de radio deținute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM și Dance FM. Pro FM urmează să aibă în continuare un profil muzical, iar Info Pro se va transforma în rețeaua informativă Digi FM.
În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat și propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 HD (cu stațiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.