Prima pagină » Știri » Reabilitări termice în sectorul 5, realizate printr-un circuit de firme fantomă, cu bani de la stat. Câștigul ilegal: 130 de milioane de lei

Reabilitări termice în sectorul 5, realizate printr-un circuit de firme fantomă, cu bani de la stat. Câștigul ilegal: 130 de milioane de lei

Reabilitări termice în sectorul 5, realizate printr-un circuit de firme fantomă, cu bani de la stat. Câștigul ilegal: 130 de milioane de lei
Patru persoane au fost ridicate, joi, de polițiștii bucureșteni, într-un dosar de evaziune fiscală cu lucrări de reabilitare termică, în care sunt implicate peste 100 de firme fantomă, prejudiciul total fiind stabilit la aproximativ 130 de milioane de lei, informează Poliția Capitalei.

„În această dimineață, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, efectuează percheziții, în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliile mai multor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani”, se arată într-un comunicat emis de Poliția Capitalei.

Conform sursei citate, perchezițiile au fost făcute într-un dosar deschis anul trecut, care privește operațiuni de reabilitare termică a unor blocuri sitate în sectorul 5, în care au fost deja arestate 26 de persoane.

Ulterior, cercetările au fost extinse față de alte 39 de persoane și peste 100 de societăți fantomă.

Prejudiciul estimat, în întreaga cauză, este de 130.000.000 de lei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București arăta anul trecut că, în perioada 2009 – 2014, Marian Dumitru Marin și Victor Țene – care controlează două societăți comerciale – au contractat lucrări de reabilitare termică, dar și alte lucrări de construcții – în principal, în urma câștigării unor licitații organizate de instituții publice. Lucrările de construcții și reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajații proprii.

„Ulterior încasării banilor, inculpații au transferat în conturile a nouă societăți comerciale controlate de ceilalți inculpați reținuți în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro și 1.082.818 dolari (un total de aproximativ 17.000.000 euro)”, potrivit PTB.

Pentru a plăti mai puțin către stat, inculpații au înregistrat în contabilitate achiziții fictive de la societăți comerciale cu comportament de tip fantomă către care au și transferat sumele de bani.

Transferurile erau urmate, susțin anchetatorii, în aceeași zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeași valoare sau de transferuri în conturile alte societăți comerciale cu comportament de tip fantomă. Toți banii transferați au ajuns prin persoane de încredere în posesia lui Marin Dimitru și a lui Victor Țene.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și