Prima pagină » Știri » Reacția ambasadorului Franței, după ce Cristian Mungiu a ajuns cerșetor într-o emisiune franceză

Reacția ambasadorului Franței, după ce Cristian Mungiu a ajuns cerșetor într-o emisiune franceză

Reacția ambasadorului Franței, după ce Cristian Mungiu a ajuns cerșetor într-o emisiune franceză
Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, spune, referitor la parodierea regizorului Cristian Mungiu în emisiunea franceză "Les Guignols de l'Info", că "asimilarea" acestuia cu un cerșetor este "complet deplasată", precizând că îl cunoaște pe Mungiu și îl apreciază "enorm".

Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, spune, referitor la parodierea regizorului Cristian Mungiu în emisiunea franceză „Les Guignols de l’Info”, că „asimilarea” acestuia cu un cerșetor este „complet deplasată”, precizând că îl cunoaște pe Mungiu și îl apreciază „enorm”.

EUROVISION 2013. Cine îl votează pe Cezar Ouatu în FINALĂ. LIVETEXT: Pe ce poziție intră România în concurs

Prezent, vineri, la Ploiești, ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că îl cunoaște personal pe Cristian Mungiu, care este foarte apreciat și în România și în Franța și că, în opinia sa, parodierea regizorului român într-o emisiune franceză este „deplasată”.

„Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franța și recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerșetor este complet deplasată și, dincolo de această luare de poziție deplasată, cred că trebuie să fim conștienți și să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franța. Acesta este unul dintre lucrurile pe care încerc să le fac în fiecare zi”, a afirmat Philippe Gustin.

Ambasadorul Franței în România face, vineri, o vizită la Ploiești, unde s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale, cu reprezentanți ai companiilor franceze din județul Prahova și unde participă la cea de-a șasea Conferință Politică a Confederației Europene a Puterilor Locale Intermediare (CEPLI), a cărei temă principală este descentralizarea.

Ediția de miercuri seară a emisiunii de satiră cu marionete „Les Guignols de l’Info” a început printr-o serie de ironii la adresa incidentelor recente din piața Trocadero din Paris, la adresa fotbalistului englez David Beckham, a șefului Poliției din Paris, a patronului arab al clubului de fotbal PSG, dar și la adresa prințului Albert al II-lea de Monaco, despre care realizatorii acestei emisiuni au spus că „este bâlbâit”. De asemenea, au fost parodiate trei nume mari de la Hollywood – George Clooney, Clint Eastwood și Jack Nicholson -, iar în minutul al șaselea a fost prezentată scena dedicată Festivalului de Film de la Cannes, în care Steven Spielberg este prezentat sosind pe Croazetă pe o bicicletă și avându-l ca șofer pe extraterestrul E.T. A urmat scena cu Cristian Mungiu și Steven Spielberg. În această scenă, regizorul român îi cere lui Spielberg o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere. În plus, marioneta care îl reprezintă pe Mungiu spune că tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă și el trebuie să aibă grijă de un bebeluș.

„Les Guignols de l’Info”, denumită uneori doar „Les Guignols”, este o emisiune de televiziune franceză de satiră, cu marionete, difuzată începând din 29 august 1988 pe postul Canal+. Parodie a unui buletin de știri de televiziune, această emisiune reprezintă o caricatură a lumii politice, a actualităților din mass-media, a celebrităților, a societății franceze în special și a lumii întregi în general.

Joi, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze – la propunerea președintelui CNA, Laura Georgescu – Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) din Franța cu privire la emisiunea difuzată de Canal+, unii membri ai Consiliului nefiind însă de acord cu acest demers.

Ulterior, Cristian Mungiu a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l’Info”, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică”.

Autor

Citește și