Reacția ANSVSA după ce, în Ungaria, cinci persoane au ajuns la spital cu simptome de antrax
Cazul de antrax depistat în Ungaria nu are implicații asupra sănătății publice a consumatorilor din România. „Din informațiile deținute până în acest moment, cazul de antrax depistat de autoritățile din Ungaria, a apărut în urma unei sacrificări ilegale, într-o fermă la 160 de kilometri de Budapesta. Persoanele spitalizate se presupune că ar fi contractat boala în timpul sacrificării ilegale”, se arată în comunicatul transmis de autorități presei.
Potrivit reprezentanților ANSVSA, în România se face vaccinarea obligatorie împotriva antaxului, a tutoror speciilor receptive și astfel se previne apariția îmbolnăvirilor la om.
„În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată în țara noastră, la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat.
Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele și ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună. Nu există nicio notificare în acest sens pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje”, se mai arată în comunicatul autorităților.