„Atâta timp cât doamna premier Viorica Dăncilă a depus o explicație în scris cu privire la acele afirmații înseamnă că aceasta a primit invitația noastră de a fi audiată pe data de 20 februarie, la ora 09.30”, a menționat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Asztalos Csaba.
Președintele CNCD a explicat că Viorica Dăncilă nu este nevoită să se prezinte la audieri, în condițiile în care a depus această explicație scrisă.
Explicațiile Consiliului Național de Combatere a Discriminării vin după ce premierul României a declarat că nu a primit nicio invitație de la CNCD în acest sens.
„Nu am primit încă o invitație de la CNCD. Nu știu dacă voi merge, dar aș vrea să merg. După cum știți, mi-am cerut scuze public. Nu am vrut să fac nicio referire la acest aspect. Mai mult, vineri voi avea o întâlnire cu asociațiile de părinți, cu ONG-urile din domeniu, pentru a căuta soluții pentru acești copii și nu numai pentru cei care au această problemă, dar și pentru alte domenii – copii cu sindrom Down, pentru copii cu boli rare. Vom încerca să ajutăm, ținând cont că eu chiar, și atunci când am fost europarlamentar, am căutat să ajut copii sau oameni care au probleme. Declarația pe care am avut-o în Parlamentul European, pe care am susținut-o și care a trecut era una pentru ajutorul copiilor cu sindrom Down. Deci nu a vrut să fie nicio referire, nu îmi stă în caracter să fac astfel de lucruri. Dar, pentru că acest lucru s-a întâmplat, chiar vreau să am o întâlnire, să văd probleme, dincolo de ceea ce va hotărî CNCD”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.
Premierul are programată, marți și miercuri, o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii europeni.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să se autosesizeze cu privire la declarația premierului Viorica Dăncilă, din cadrul unui interviu acordat Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conținut: „Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credința”.
„În speță, va fi citat la audieri și moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declarația în speță și comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârșirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, a transmis CNCD.