Prima pagină » Știri » Reacția Coduței Kovesi după ce CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT Alina Bica

Reacția Coduței Kovesi după ce CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT Alina Bica

Reacția Coduței Kovesi după ce CSM a dat aviz pentru reținerea șefei DIICOT Alina Bica
Reacția Coduței Kovesi după ce CSM a dat avizul pentru reținerea șefei DIICOT Alina Bica

„Având în vedere că în spațiul public au apărut anumite specualții aș vrea să fac o precizare foarte clară și foarte fermă: Direcția Națională Anticorupție are în investigare infracțiuni de corupție care se comit de către magistrați, este o competență exclusivă. Acest dosar nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituțional, DNA nu este în conflict cu niciuna dintre instituțiile statului. Dimpotrivă, avem o colaborare instituțională foarte bună atât cu DIICOT, cât și cu celelalte structuri ale Ministerului Public”, a spus Kovesi, la ieșirea din sediul Consiliului Superior Magistraturii (CSM), după ședința Secției de procurori în care s-a încuviințat arestarea preventivă a Alinei Bica.

Codruța Kovesi a subliniat faptul că DNA și DIICOT nu sunt „în competiție”, iar în cazul în care un magistrat este suspectat într-un dosar, nu trebuie aruncată o „culpă instituțională asupra întregului colectiv”.

„Nu suntem structuri în competiție, suntem structuri care colaborăm foarte bine instituțional. Aș vrea să spun că atunci când sunt incidente de acest gen, când colegi magistrați sunt suspectați că au comis diverse fapte, nu înseamnă că trebuie să aruncăm cu culpă instituțională asupra întregului colectiv. Atât în cadrul DNA, cât și în DIICOT am avut situații de acest gen. Pot să vă spun că DNA a avut cazuri de procurori care au fost suspectați și au fost arestați prevenitv pentru fapte de corupție și acest lucru nu înseamnă că toată instituția este de vină. Nici DNA, nici DIICOT nu înseamnă un om. Sunt două instituții. Faptul că un procuror din DIICOT este suspectat de fapte de corupție nu înseamnă că toată lumea din DIICOT a comis aceste fapte”, a conchis șef DNA.

Secția pentru procurori a CSM a încuviințat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reținere și arest la domiciliu în cazul șefei DIICOT.

Procurorii din CSM s-au întrunit din nou, vineri dimineață, la mai puțin de 12 ore după ce încuviințaseră reținerea și arestul la domiciliu pentru Alina Bica.

La ieșirea din sediul CSM, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Codruța Kovesi, a declarat că în baza probelor și indiciilor nou apărute în dosar, s-a făcut o nouă propunere Secției de procurori, care a fost aprobată.

Șefa DIICOT va fi prezentată, tot vineri, instanței supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În fața instanței vor ajunge, cu aceeași propunere, și alte persoane reținute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul șefei DIICOT Alina Bica, expertul evaluator Emil Nuțiu, acuzat de aceeași infracțiune, a fost reținut, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar.

De abuz în serviciu este acuzat și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar.

Gheorghe Stelian, susțin anchetatorii, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP.

Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.

Citește și