Prima pagină » Știri » Reacția fostului șef al SNLO la raportul Guvernului

Reacția fostului șef al SNLO la raportul Guvernului

Reacția fostului șef al SNLO la raportul Guvernului
Fostul șef al fostei Societăție Naționale a Lignitului Oltenia Daniel Burlan a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că nu are motive de îngrijorare în legătură cu raportul Corpului de Control al Guvernului, precizând că nu a comis nereguli între 2009 - 2012, perioadă în care a condus unitatea.

Fostul șef al fostei Societăție Naționale a Lignitului Oltenia Daniel Burlan a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că nu are motive de îngrijorare în legătură cu raportul Corpului de Control al Guvernului, precizând că nu a comis nereguli între 2009 – 2012, perioadă în care a condus unitatea.

Burlan afirmă că nu a văzut raportul Corpului de Control al Guvernului pentru a putea comenta detaliat concluziile din documentul respectiv referitoare la SNL Oltenia, dar menționează că societatea a respectat legislația în privința achizițiilor publice și a sponsorizărilor.

„Nu știu care sunt problemele din raport pentru că nu l-am văzut. După ce-l voi vedea voi putea comenta mai mult la așa-zisele nereguli. Noi nu am avut sponsorizări ilegale, și nici nu am cumpărat autoturisme, așa cum am auzit că s-ar fi constatat prin acel raport. Noi închiriam autoturisme, procedură practicată din 1997”, a menționat Burlan.

Daniel Burlan a fost director general al fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia în perioada 2009-2012, fiind membru al PDL.

La începutul mandatului său și el a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că predecesorii săi de la conducerea unității au încheiat contracte de cesiune de creanțe cu o firmă din București în valoare de zeci de milioane de euro, DNA necomunicând vreodată dacă a început sau nu o anchetă în acest caz.

La rândul său, fostul director general al fostului Complex Energetic Rovinari Tiberiu Trotea a precizat corespondentului MEDIAFAX că nu poate face niciun comentariu până nu vede conținutul raportului înaintat către DNA.

Fostul director general al CE Turceni Octavian Graure nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. El a fost însă promovat recent în fruntea Termocentralei de la Drobeta Turnu Severin, termocentrală despre care surse din USL Gorj afirmă că ar urma să fie înglobată și ea în structura Complexului Energetic Oltenia în contul datoriilor la cărbune pe care le are Regia Autonomă de Activități Nucleare de la Drobeta Turnu Severin.

Guvernul va sesiza Direcția Națională Anticorupție (DNA) acuzând nereguli comise în perioada 2010-2012 la complexele energetice Rovinari, Craiova și Turceni, precum și la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, în urma unui control efectuat la nou-înființatul Complex Energetic Oltenia.

Inspectorii guvernamentali reclamă majorarea ilegală, cu peste 20% din valoarea inițială, a valorii contractelor de achiziție publică și arată că, în perioada verificată, la nivel acestor companii au fost încheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei.

Conform notei de control, CE Turceni a încheiat 32 contracte de sponsorizare pentru 458.949 lei, CE Craiova a încheiat 10 contracte pentru 1,68 milioane lei, iar CE Rovinari a încheiat 34 contracte pentru 16,9 milioane lei.

În aceeași perioadă, CE au încheiat 19 contracte pentru servicii de asistență juridică în baza cărora carora, până în noiembrie 2012, au fost efectuate plăți de 1,1 milioane lei.

Inspectorii mai arată că, în perioada ianuarie 2010 – 31 mai 2012, societățile din care a fost constituită CE Oltenia au încheiat „un număr mare” de contracte cu Alpha Construct Drobeta-Turnu Severin (45 contracte de 82,1 milioane lei), Succes Nic Runcu, județul Gorj (26 contracte de 41,4 milioane lei) și Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse Bălteni (84 contracte 183,7 milioane lei), la care se adaugă 9 contracte de 45,5 milioane lei încheiate de SNLO, în perioada iunie-octombrie 2012, cu Alpha Construct și Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse.

În perioada supusă controlului, au fost încheiate 58 contracte/contracte subsecvente/acte adiționale, prin care companiile care au format CE Oltenia au încheiat angajamente legale în cuantum total de 219,2 milioane lei, fără ca actele juridice să fie supuse controlului financiar preventiv.

În cursul anului 2011, SNLO a suplimentat, prin act adițional, un contract cu 16.440 lei (33,59% din valoarea contractului inițial), iar CE Rovinari a încheiat acte adiționale la trei contracte cu suplimentarea valorii cu 7,1 milioane lei, reprezentând peste 20% din valoarea inițială, toate fără aprobarea Ministerului Economiei.

„Prin suplimentarea valorii contractelor inițiale cu peste 20%, fără aprobarea Ministerului Economiei, cu eludarea prevederilor legale, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse și Succes Nic Runcu, respectiv Expres Transport și Succes Nic Runcu”, afirmă inspectorii.

O altă concluzie este că, deși legislația interzicea companiilor de stat să achiziționeze autoturisme în lipsa unei aprobări din partea Guvernului, aceste companii au făcut astfel de achiziții.

Astfel, în perioada martie 2011-martie 2012, SNLO a încheiat cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse și firmele Succes Nic, Romferex Import-Export și Blasova contracte pentru închirierea de autoturisme în valoare de 1,1 milioane lei, fără memorandumuri aprobate de Guvern.

Astfel de achiziții au fost contractate, în perioada iunie 2010-decembrie 2011, și de CE Rovinari cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse și Succes Nic, în valoare totală de 3,9 milioane lei, în timp ce CE Craiova achiziționat, în noiembrie 2011, un autoturism marca Volkswagen Touareg, în valoare de 35.750 euro, în baza unui caiet de sarcini în care au fost incluse cerințe tehnice specifice acestui tip de autoturism, de natură a restricționa participarea unor operatori economici la procedura de atribuire.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia.

Citește și