Prima pagină » Știri » Reacția lui Beke Istvan, acuzat că voia să confecționeze un dispozitiv exploziv pe care să îl pună la Parada de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc

Reacția lui Beke Istvan, acuzat că voia să confecționeze un dispozitiv exploziv pe care să îl pună la Parada de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc

Reacția lui Beke Istvan, acuzat că voia să confecționeze un dispozitiv exploziv pe care să îl pună la Parada de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc
Beke Istvan a declarat în fața procurorilor DIICOT că discuțiile interceptate de SRI în care se plănuia confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat și detonarea în public, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc, sunt "prostii" și că nu intenționa să facă așa ceva.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziții care au avut loc în noaptea de luni spre marți, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marți, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc. Curtea de Apel București a admis, marți noapte, propunerea procurorilor și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Anchetatorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, că acesta nu a recunoscut faptele de care este suspectat.

„Cu ocazia audierii, după ce a luat la cunoștință de conținutul învinuirii ce i se aduce, suspectul Beke Istvan a avut o atitudine nesinceră, susținerile acesta fiind infirmate de materialul probator administrat în cauză”, notează anchetatorii în documentul citat.

Conform anchetatorilor, în 10 octombrie, în județul Covasna a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

Astfel, arată procurorii DIICOT, „conștient fiind de faptul că autoritățile se află în posesia conținutului discuțiilor purtate în mediul ambiental în data de 10 octombrie, suspectul Beke Istvan Attila a încercat cu ocazia audierii să confere un caracter neserios («prostii») actului de planificare a activităților ce vizau realizarea, amplasarea și detonarea în public, pe raza municipiului Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI)”.

Conform anchetatorilor, logica unei astfel de susțineri este contrazisă de folosirea unui limbaj codat prin utilizarea spre exemplu a cuvântului „pizza” spre a desemna dispozitivul exploziv improvizat ce urma a fi confecționat.

Totodată, se mai arată în referat, „caracterul serios al discuției din data de 10.10.2015 rezultă din complexitatea planului infracțional pus la cale de participanți care implica folosirea de dispozitive pirotehnice și electronice găsite cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză”.

Procurorii mai susțin că „preocuparea și îngrijoararea manifestată de participanți exprimată în momentul efectuării perchezițiilor la domiciliul suspectului Beke Istvan Attila, dovedită prin cuprinsul notelor de redare a convorbirilor telefonice purtate între aceștia în seara zilei de 30 noiembrie, probează dincolo de orice dubiu caracterul serios al planului infracțional elaborat”.

Conform documentului citat, „în realizarea aceluiași obiectiv suspectul Beke Istvan Attila a refuzat să precizeze identitatea acelor participanți la întâlnirea din data de 10 octombrie, a căror poziție în cazul unei eventuale audieri nu o putea controla în lipsa posibilității de comunicare cu aceștia, asumându-și-i doar pe xxxxx”.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informații, care a arătat că membri ai organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste „Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv „Oastea Haiducilor” – recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist – desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest caz în 30 octombrie, pentru infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de articolul 397 alineatul 2 din Codul penal, faptă care se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una din cele mai active organizații cu caracter revizionist și iredentist, rasist, antisemit și anti-românesc care acționează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnice maghiară în spiritul apartenenței la valorile identitar-naționale ale statului ungar, au precizat anchetatorii.

Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea Ungariei Mari, așa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial. Însăși denumirea entității are conotații revizioniste, întrucât „cele 64 de comitate” reprezintă teritoriile care au aparținut „Sfintei Coroane a Ungariei” înainte de Tratatul de la Trianon (1920), între acestea figurând și „regiuni” din România: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Ciuc, Cluj, Covasna, Făgăraș, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Odorhei, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Târnava Mică, Târnava Mare, Timiș, Turda.

Membrii HVIM se remarcă prin atitudini extremiste, acțiuni violente pentru atingerea obiectivelor revizionist-separatiste, critici lansate la adresa Uniunii Europene pe motiv că nu permite exprimarea liberă a atributelor identitare naționale maghiare în relația cu statele comunitare și că impune condiții inacceptabile pentru țările membre, au mai arătat procurorii în referatul trimis instanței.

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică și modelul acțional respectă tiparul mișcării ungare, președinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent, HVIM activează în România pe raza județelor Cluj, Covasna, Harghita și Mureș.

Beke Istvan, acuzat de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curții de Apel București nu este definitivă, contestația urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Anchetatorii au găsit la perchezițiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.

Citește și