Prima pagină » Știri » Reacția lui Emil Boc, acuzat că a primit 300.000 de euro de la Gabriel Sandu drept finanțare pentru PDL

Reacția lui Emil Boc, acuzat că a primit 300.000 de euro de la Gabriel Sandu drept finanțare pentru PDL

Reacția lui Emil Boc, acuzat că a primit 300.000 de euro de la  Gabriel Sandu drept finanțare pentru PDL
Reacția lui Emil Boc, acuzat că a primit 300.000 de euro de la Gabriel Sandu drept finanțare pentru PDL

Emil Boc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că nu înțelege în ce context și de ce a fost făcută de către Gabriel Sandu o astfel de afirmație.

„Resping categoric asemenea afirmații, dacă au fost făcute, nu am nicio legătură cu ele și fac precizarea că, în calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din funcția de ministru al Comunicațiilor. Din acest punct de vedere, dacă ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu înțeleg în ce context și de ce a fost făcută o astfel de afirmație. Ce pot să certific este că nu are niciun fel de suport real”, a spus Boc.

Potrivit informațiilor apărute în presă încă de la începutul acestei săptămâni, Gabriel Sandu, arestat preventiv în dosarul Microsoft-EADS, le-ar fi declarat anchetatorilor, în susținerea solicitării sale de plasare în arest la domiciliu, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicațiilor ar fi finanțat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

El ar mai fi susținut că i-ar fi înmânat acești bani direct șefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc.

„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanțat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct șefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc și admit, de asemenea, că am acceptat să finanțez partidul și acțiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic și a-mi menține funcția de ministru dar și poziția în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acești bani din fondurile personale, legale, și le-am recuperat parțial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoș și Gheorge Ștefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidențială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii dați ca mită ar fi ajuns și la foștii miniștri Adriean Videanu și Radu Berceanu, dar și la Roberta Anastase.

Adriean Videanu a comentat aceste declarații, spunând că respinge categoric orice asociere a numelui său cu dosarul Microsoft: „Nu am avut niciun fel de legătură, nici ăacar tangențială, cu inițierea și/sau derularea contractului în cauză. Nu am avut niciodată niciun fel de relații private cu Gabriel Sandu. Dacă se dovedește că Gabriel Sandu a făcut acea declarație la adresa mea, îl dau în judecată pentru calomnie”.

Gabriel Sandu a fost dus, joi, la instanța supremă, care a judecat propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv, ICCJ amânând pronunțarea pentru vineri.

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru și primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani. Instanța supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoș a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut și primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Șerban Mihăilescu și Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obține încheierea contractului de închiriere a licențelor Microsoft, susțin anchetatorii.

În 16 octombrie, procurorii anticorupție au făcut percheziții la locuințele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidențial Dorin Marian, fostului șef al Serviciului de Informații Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, Remus Truică și Nicolae Dumitru, la tatăl președintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum și la Fundația Dinu Pescariu.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri – senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău.

Camera Deputaților a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Citește și