„Haideți să ne uităm și la calitatea emițătorului din Ungaria – un secretar de stat. Diplomatic asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună – ia uite ce a spus ăla… Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relațiile diplomatice cu noi și interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci și domniile lor au aici”, a declarat, la Antena 3, premierul Mihai Tudose.
El a mai spus că mizează pe varianta dialogului cu autoritățile ungare. ” Nu este vorba despre un război, că avem ceva cu o minoritate etnică, religioasă. Mai mult, România este exemplu în lume în ceea ce privește toleranța și religioasă, și etnică și de orice natură. Această inflamare s-a produs acum, că începe anul școlar și copii nu știu, este o situație incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, a mai spus Tudose.
Primul-ministru a apreciat că situația de la Târgu-Mureș a apărut din cauza unor erori administrative, nu pentru că statul român ar fi împotriva înființării de unități de învățământ pentru minoritățile naționale sau religioase. „Anul trecut comunitatea maghiară a dorit înființarea unui liceu în colaborare cu Bioserica Catolică. Până aici totul e în regulă, avem în România o mulțime de licee confensionale, de toate neamurile. O scăpare sau o greșeală – într-o hotărâre de Consliu Local, fiindcă în România școlile se înființează prin hotărâre de Consiliu Local, hotărâre care a spus că e de acord Consiliul cu înființarea școlii, nu că hotărăște înființarea școlii. De aici a început sarabanda. Au fost descinderi, procuratură, au fost oameni chemați la audieri, un întreg spectacol”, a spus Tudose.
Mihai Tudose a precizat că le-a cerut miniștrilor de Externe și al Educației să ofere explicații pentru situația creată la Liceul Romano-Catolic.
„Ministerul de Externe din Ungaria a chemat ambasadorul să explice. Înțeleg că au fost niște explicații dimineață. Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învățământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului și că nu avem nimic împotrivă la așa ceva. Apoi a ieșit Ministerul de Externe cu un comunicat, ministerul nostru de Externe cu un comunicat și uite așa conflictul escaladează. Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel și cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care «voi aveți nevoie de noi că au fost relații diplomatice și negocieri, voi – România – aveți nevoie de noi să vă susținem în anumite demersuri și în timp ce aveți nevoie de noi ne creați niște probleme cu cetățenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României.» Nu cred că lucrurile s-au dus în direcția bună și, pe bază de explicații, mâine dimineață vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă, că e o problemă și în Justiție, și o greșeală de comunicare și o greșeală de abordare a consiliului local”, a mai spus premierul Tudose.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria.
„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicității, miercuri, de către MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român la Ministerul de Externe ungar.
MAE amintește că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. „Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria și sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.
MAE reacționează și față de atenționarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. „În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, mai precizează sursa citată.