Frații Ioan și Viorel Micula, patronii European Drinks, au câștigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român și trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalități.
Vineri, Ministerul Finanțelor a anunțat că, la cererea lui Ioan Micula și a societăților controlate de acesta, a fost întocmit un proces verbal de sechestru asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA.
Cazul a fost discutat la începutul ședinței de vineri a Guvernului de către premierul Victor Ponta și miniștrii implicați.
„Nu se iau acțiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanțelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care frații Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro”, a spus Ponta.
Ministrul Finanțelor i-a explicat că este vorba atât de frații Micula, cât și de companiile lor, dar a precizat că ministerul a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând și o contestație la executare în fața instanțelor românești.
„E, asta e, sper totuși ca judecătorii români să aplice legea corect și să nu dea acțiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanțe”, a completat Ponta.
Ministrul delegat al Energiei a intervenit în discuție spunând că rămâne de văzut cum va acționa executorul judecătoresc și arătând că, „fără a-mi permite să comentez o decizie a instanței”, în cazul Petrom s-a evaluat la valoarea nominală și nu la cea de piață.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat anterior că a formulat contestație la executare în fața instanțelor judecătorești naționale împotriva sechestrului asupra acțiunilor deținute de statul român la OMV Petrom obținut de societăți controlate de frații Micula.
„Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătorești «Mazilu și Asociații», la cererea societăților Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. și European Food S.A., precum și a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca și împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiași dosar de executare, Ministerul Finanțelor Publice a formulat contestație la executare în fața instanțelor judecătorești naționale”, se arată într-un comunicat al ministerului.
De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menționat, Ministerul Finanțelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară și Departamentul pentru Energie.
Ministerul menționează că diferendul în fața Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții dintre România și societățile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. și European Food S.A., precum și persoanele fizice Ioan Micula și Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.
Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice, și viza decizia autorităților române privind eliminarea unor facilități fiscale acordate grupului European Drinks pentru investițiile în zonele defavorizate.
Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.
Frații Ioan și Viorel Micula, principalii acționari ai grupului alimentar European Drinks, care au și cetățenie suedeză, susțineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia și România.
OMV deține 51,01% din acțiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acționariat se regăsește și Fondul Proprietatea, cu o participație de circa 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acționari.