Reacția MAE după ce patru ONG-uri s-au declarat îngrijorate de declarația reprezentantei României la Comitetul ONU: E o problemă de interpretare

Reacția MAE după ce patru ONG-uri s-au declarat îngrijorate de declarația reprezentantei României la Comitetul ONU: E o problemă de interpretare
Publicat: 26/11/2014, 16:18

În comunicatul remis gândul, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Romania și-a îndeplinit obligațiile internaționale prescrise de Pactul International pentru drepturi economice, sociale si culturale. „Prezentarea combinată a rapoartelor de țară este o practică frecventă la nivelul statelor membre ale ONU, existând, în același timp, un decalaj între momentul prezentării de către un stat a raportului național și momentul susținerii acestuia în fața mecanismelor ONU.
Misiunea Permanentă a României de la Geneva a susținut raportul de țară în data de 21 și 22 noiembrie 2014, pe parcursul a 6 ore de dialog interactiv cu experții independenți ai Comitetului. Răspunsurile, prezentate oral, au fost completate, potrivit cutumelor, cu răspunsuri formulate in scris și transmise ulterior”, se arată în comunicatul Ministerului.

Referitor la prestația reprezentantului României la ONU, Maria Ciobanu, MAE susține că aceasta a fost apreciată „în mod deosebit de experții Comitetului, lucru consemnat în comunicatul oficial emis de Comitetul ONU în urma susținerii raportului. „Menționăm comentariile raportorului pentru România, Nicolaas Schrijver („was very grateful to the delegation of Romania for its cooperation this week. The unusual circumstances had made it far from easy for the delegation and the Committee. However, the Committee had been impressed by the enormous efforts to provide replies and fill in gaps this week”),precum și cele ale vice-președintelui Comitetului, Chandrashekhar Dasgupta („thanked the delegation of Romania for its maximum effort and readiness, despite certain handicaps, in making this dialogue a constructive and useful one”).

Ministerul Afacerilor Externe apreciază în mod deosebit prezența delegației ONG-urilor din România la exercițiul de examinare a implementării Pactului privind drepturile economice, sociale și culturale. Contribuția substanțială a acestora în informarea Comitetului a fost, de altfel, subliniată apreciativ de Comitet chiar în timpul lucrărilor.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul pentru modul în care Asociația Accept a interpretat răspunsurile la două dintre cele 85 întrebări care au fost adresate și pe care delegația română le-a oferit membrilor Comitetului ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale cu prilejul prezentării Raportului României.

Răspunsul oral referitor la politicile de incluziune pentru romi a fost unul foarte amplu care, în esență, s-a referit la progresele făcute de România atât în context aderării la UE, cât și, ulterior, ca stat membru al UE privind politicile de incluziune. A făcut referire, printre altele, la faptul că romii, în calitate de cetățeni europeni, circulă acum liber în Europa, ei aflându-se în multe state membre ale UE. România colaborează cu instituțiile europene și alte state membre în aplicarea unor programe dedicate incluziunii sociale a romilor, fiind, în context, semnalat caracterul complex al acestui proces.

Răspunsul oral legat de participarea redusă a femeilor în viața politică din România nu a pus în discuție aptitudinile femeilor de a participa la viața politică, ci s-a referit la procentul mic de reprezentare a acestora în Parlamentul României. Politica nediscriminatorie a României față de femei, inclusiv conținutul Strategiei privind egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru 2014-2017 (care include și măsuri privind participarea femeilor în procesele decizionale) au fost explicate pe larg în cadrul Comitetului”, se precizează în comunicatul MAE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?