Reacția MAE față de interdicția lui Kelemen Hunor de A INTRA în Ucraina. Decizia poate fi atacată
„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autoritățile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie 2019. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe. MAE a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.
MAE mai precizează „că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparține exclusiv autorităților ucrainene, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Ucraina neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fața instanțelor din Ucraina doar de către persoana în cauză”.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a explicat că președintelui UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.
La rândul său, liderul UDMR a susținut că nu a folosit pașaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul acestei țări la București, și i-a cerut acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina. El a adăugat că a trimis o informare către PPE în Parlamentul European privind interdicția impusă asupra sa de a intra în Ucraina, deoarece Petro Proshenko și partidul lui vor să adere la formațiunea politică europeană.