Prima pagină » Știri » Reacția Monei Pivniceru la declarațiile lui Daniel Morar: Procedura de alegere a noului procuror general este în acord cu sugestiile Comisiei Europene

Reacția Monei Pivniceru la declarațiile lui Daniel Morar: Procedura de alegere a noului procuror general este în acord cu sugestiile Comisiei Europene

Reacția Monei Pivniceru la declarațiile lui Daniel Morar: Procedura de alegere a noului procuror general este în acord cu sugestiile Comisiei Europene
Ministerul Justiției spune într-un comuncat public că procedura inițiată de ministrul Mona Pivniceru pentru desemnarea unui nou procuror general și a noului șef al DNA este în acord cu sugestiile Comisiei Europene. P

Ministerul Justiției spune într-un comuncat public că procedura inițiată de ministrul Mona Pivniceru pentru desemnarea unui nou procuror general și a noului șef al DNA este în acord cu sugestiile Comisiei Europene. Precizările MJ vin după ce Daniel Morar a declarat că nu candidează pentru funcția de procuror general deoarece procedura de selecție este lipsită de transparență. „Această procedură are doar scopul de a permite ministrului alegerea celei mai potrivite și mai complete candidaturi pentru fiecare din funcțiile respective, fără a putea fi identificată cu procedura comună de concurs sau examen”, precizează MJ.

Daniel Morar a declarat pentru postul public de televiziune că nu se înscrie la concursul pentru funcția de procuror general. Morar a precizat că procedura inițiată de ministrul Justiției Mona Pivniceru este netrasparentă. „Nu avem transparență în ceea ce privește procedura de selecție. Acesta este și motivul pentru care nu îmi voi depune candidatura”, a declarat Daniel Morar.

În replică Mona Pivniceru susține că procedura pe care a inițiat-o este pe deplin transparentă și are girul Comisiei Europene.

„Procedura de selecție a candidaților la funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA, inițiată de M.J. este în acord cu sugestiile Comisiei Europene și ale Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenței acestui demers, însă ea nu poate să ignore substanța dispozițiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcție se face de către ministrul Justiției”, precizează MJ.

MJ mai spune că legea pe baza căreie este organizat concursul pentru sefia Parchetului General și a DNA nu spune în mod detaliat cum să se desfășoare acest concurs.

„Această procedură are doar scopul de a permite ministrului alegerea celei mai potrivite și mai complete candidaturi pentru fiecare din funcțiile respective, fără a putea fi identificată cu procedura comună de concurs sau examen.

Reamintim faptul că au fost afișate pe pagina de Internet a M.J. criteriile ce vor fundamenta alegerea unui candidat de către ministrul Justiției, fiind prima dată de la intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2004 când s-a procedat în acest fel, tocmai în scopul asigurării transparenței”, mai precizează ministerul.

 

Citește și