Reacția Poliției Române, după ce hackerii Anonymous i-au spart site-ul și i-a lăsat un mesaj
„În această dimineață, la deschiderea site-ului de internet al Inspectoratului General al Poliției Române a apărut o postare neautorizată. Menționăm faptul că a fost afectată doar interfața site-ului public al IGPR, nu și conținutul acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
Site-ul IGPR conține numai date și informații publice, nefiind conectat la bazele de date ale Poliției Române, a precizat sursa citată.
Poliția Română a menționat că hackerii nu au reușit să modifice sau să sustragă informații.
Ofițerii specializați în combaterea criminalității informatice au început o anchetă pentru identificarea celor care au comis atacul informatic.
Pe prima pagină a site-ului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), la secțiunea Știri, a fost postat, vineri dimineață, un mesaj care ar avea ca autor „Anonymous România”.
„Vă salutăm domnilor. Noi suntem Anonymous. Noi suntem Legiunea. Noi suntem POPORUL ROMÂN sau desigur ciumpalacii. România, trezește-te!”.
În februarie 2012, site-ul FMI.ro al Biroului Fondului Monetar Internațional în România a fost atacat de hackeri care se recomandau ca reprezentând mișcarea Anonymous și gruparea Antisec, la două zile după un atac similar asupra ANRE.ro.
Site-ului era în mare parte funcțional, mai puțin pagina de pornire, care a fost înlocuită cu aceeași secvență video de un minut de pe YouTube afișată pe site-ul Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), însoțită de mesajul „Hacked by Anonymous”. Anonymous a postat atunci pe site-ul ANRE un videoclip de un minut, în care pe fond muzical apare We Are Anonymous, Antisec, care se încheie cu mesajul „Expect us”.
La sfârșitul lunii mai 2012, DIICOT anunța că a anihilat gruparea Anonymous care accesa ilegal bazele de date ale unor instituții. Anchetatorii au făcut atunci percheziții la locuințelor a 12 persoane din București, Iași, Alba-Iulia, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Arad, Craiova, Reșița și Târgu Mureș.
DIICOT precizat că gruparea infracțională era constituită din 14 persoane, cunoscută sub denumirea Anonymous România. Liderul grupării a fost identificat ca fiind Gabriel Bălăneasa, atunci în vârstă de 24 de ani, din municipiul Piatra Neamț, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”. Acesta, împreună cu Fábián Gábor și Picoș Mihai Emil, ar fi constituit gruparea, la care au aderat și alte persoane, implicată în agresiunile de terorism cibernetic sub numele Anonymous România.
Potrivit DIICOT, Anonymous România a desfășurat o vastă activitate infracțională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidențiale sau nedestinate publicității, precum și publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate. Bazele de date confidențiale sau clasificate vizate erau administrate de instituții și persoane juridice publice, atât din România cât și din străinătate.
Din punct de vedere tehnic și al modalității concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor și paginilor web țintă, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicații informatice, respectiv Havij, SQL Map etc. În majoritatea cazurilor, după compromiterea și obținerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip „Deface”, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care consta în general în postarea anumitor mesaje, link-uri și imagini prin care se revendica atacul și se promova gruparea de hackeri Anonymous România, preciza atunci DIICOT.
Atacurile erau lansate în scopul obținerii de date informatice, date care erau după caz copiate sau transferate fără drept și publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activității de hacking. Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaționale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web țintă.
Activitatea infracțională a dus la compromiterea totală sau parțială a paginilor și domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor și implementării de noi măsuri de securitate, mai arăta DIICOT.
Gruparea Anonymous este formată din persoane care se descriu drept luptători pentru libertatea Internetului și au atacat în trecut mai multe site-ui, printre care ale Bisericii Scientologice, Amazon, Mastercard și alte altor companii, precum și ale unor guverne.
NATO consideră gruparea Anonymous o amenințare pentru alianța militară.