Întrebat de jurnaliști ce părere are despre faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență primește sponsorizări, premierul a apreciat că este ceva negativ.
„Cred că astfel de derapaje există nu doar la ISU, probabil și în alte instituții. Am avut deja discuții cu miniștrii legat de transparență și integritate și asigur că nu o să ezit – le-am cerut și miniștilor și i-am asigurat de tot sprijinul meu – să ia măsurile pe care le consideră de cuviință ca să nu mai avem astfel de cazuri și astfel de comportament în instituțiile statului”, a spus Cioloș, sâmbătă, la Palatul Victoria.
El a apreciat că nu este normal ca o instituție care se ocupă de siguranța cetățenilor să beneficieze de sponsorizări.
„Nu este normal și e păcat că s-a ajuns ca într-o astfel de instituție care e esențială și care e în prima linie de fapt a asigurării siguranței cetățenilor s-a ajuns la astfel de situații”, a spus premierul.
De asemenea, jurnaliștii i-au reclamat premierului faptul că IGSU ar deține un raport de control efectuat în 2015, înainte de producerea accidentului de la clubul Colectiv, documentul având ca temă sponsorizarea, dar IGSU ar refuza să-l facă public deși reprezentanții mass-media au trimis solicitări legale în acest sens.
„În măsura în care legea nu prevede altfel, pentru că nu pot să încalc legea, și în virtutea legii accesului la informații, cred că aceste informații ar trebui să fie publice”, a spus premierul.
El a promis că va verifica din ce motiv nu a fost făcut public raportul.
„Cred că sunt multe informații care în momentul de față nu sunt publice și ar trebui să fie publice”, a precizat premierul. În opinia sa, integritatea și transparența sunt într-o legătură directă.
„Administrația nu este o anexă a unei structuri politice, administrația este un serviciu al cetățeanului și din perspectiva asta văd și reforma administrației publice”, a spus Cioloș.
În acest context, el a amintit că în Programul de guvernare al actualului Executiv este un obiectiv care prevede elaborarea unui plan de reabilitare a clădirilor cu risc seismic pentru a evita „atât căt este posibil pierderea de vieți omenești” în caz de catastrofă.